Main menu

header

919 20 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Psihologii și experții în resurse umane sunt de acord că dragostea dintre colegi este inevitabilă și ar trebui gestionată mai degrabă decât interzisă sau tabu. Practic, experții afirmă că managerii inteligenți le vor permite angajaților să stabilească astfel de relații, asigurându-se în același timp că limitele profesionale nu sunt depășite.

Mecanismele atracției intervin indiferent de mediu

Munca este un teren propice pentru ca relațiile romantice să înflorească. Datele de la Societatea pentru Managementul Resurselor Umane (SHRM) din SUA sugerează că dragostea la locul de muncă a crescut în perioada în care angajații au stat acasă în timpul pandemiei. O treime din cei chestionați au răspuns că au început sau au susținut o relație cu un coleg în timpul blocajelor. Chiar și într-o pandemie globală, lucrătorii au găsit, așadar, o modalitate de a continua să se întâlnească cu colegii, un fapt care subliniază inevitabilitatea romantismului la birou. Potrivit statisticilor, unu din zece cupluri heterosexuale din SUA s-au întâlnit la serviciu. Atât timp cât oamenii interacționează împreună într-un mediu de lucru comun, mecanismele de bază ale atracției umane se pot observa cu ochiul liber, indiferent dacă acel mediu este fizic sau virtual, arată specialiștii.

Proximitatea stimulează preferința

Experții afirmă că există motive specifice pentru care lucrătorii nu se pot opri să inițieze astfel de relații cu colegii lor. Unul dintre cele mai importante este că lucrătorii cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani petrec de aproape patru ori mai mult timp cu colegii decât cu familia și apropiații. „Nu este surprinzător faptul că atât de mulți oameni sunt interesați de parteneri la serviciu, deoarece munca ocupă din ce în ce mai mult din timpul nostru”, explică Vanessa Bohns, profesor de comportament organizațional la Universitatea Cornell, din SUA. Locul de muncă este un spațiu care favorizează dezvoltarea multor factori-cheie pentru atracție, spune Amie Gordon, profesor asistent de psihologie la Universitatea din Michigan, SUA: „Petrecerea unui timp îndelungat cu cineva implică intimitatea și familiaritatea. În primul rând, cu cât o persoană vede mai mult pe cineva, cu atât este mai dispus să-i placă. Această favorizare a familiarității este o părtinire psihologică numită efect de simplă expunere”. De asemenea, interacțiunea consecventă creează preferințele, indiferent de locația fizică. Cercetările privind dragostea la serviciu au arătat că a fi în aceeași proximitate - fizică, intelectuală, emoțională - cu cineva pentru o perioadă lungă stimulează preferința pentru acea persoană.

Unul dintre cele mai cunoscute cupluri formate la serviciu sunt soții Obama, care s-au întâlnit la un birou de avocatură din Chicago pe când aveau 20 de ani

Dezvăluirea, obligatorie

Deși romantismul de birou este practic inevitabil - și acceptat pe scară largă - este încă foarte complicat. În primul rând, colegii care intră în astfel de relații pot fi expuși reclamațiilor de hărțuire, acuzelor legate de medii de lucru ostile sau comentariilor despre conflicte de interese. Mai mult, o poveste de dragoste la birou poate face și restul echipei să se simtă inconfortabil și poate afecta performanța. „Gestionarea acestor situații, în loc de a pretinde că nu există - sau nu ar trebui să existe - este abordarea mai bună, adică dezvăluirea obligatorie - cel puțin pentru managerul direct. De altfel, multe companii au așa-numitele contracte de dragoste, care impun lucrătorilor să facă exact asta, să nu țină ascunsă relația”, detaliază Johnny C. Taylor Jr, CEO al SHRM.