Main menu

header

912 20 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Oameni de știință studiază modul în care oamenii mențin relații de bună calitate și provocările pe care le depășesc pentru asta. Unul dintre miturile infirmate de studii este „fericirea soției înseamnă fericirea în viață”. Specialiștii relevă faptul că un cuplu durabil ține de eforturile ambilor parteneri.

Prezentul, cumulare a satisfacției de pe parcurs

Există o părere larg răspândită conform căreia femeile sunt „barometrele” relațiilor. Acest punct de vedere ține în principal de o perspectivă evolutivă conform căreia femeile și-au adaptat o abilitate specială, care le face să fie mai capabile să simtă când lucrurile merg bine în relații. O altă explicație se referă la rolurile de gen și la ideea că femeile au rolul principal în îngrijirea cuplului. Este această optică susținută de cercetarea în domeniu? O echipă internațională de cercetători, condusă de Matthew Johnson, profesor de științe a familiei și cupluri de la Universitatea Alberta, Canada, a analizat peste 50.000 de rapoarte privind satisfacția relațiilor din perspectiva vechiului concept „soție fericită înseamnă viață fericită”. Într-un studiu, s-au recrutat peste 900 de cupluri de gen mixt și s-a urmărit zilnic satisfacția relației lor, pe o perioadă de trei săptămâni. Într-un alt studiu, peste 3.000 de cupluri mixte au fost evaluate pe parcursul a cinci ani. Experții au descoperit că schimbările în satisfacția relației în prezent au fost legate de cât de mulțumiți s-au simțit partenerii pe parcurs.

Eforturile de „mai bine”, împreună

Dacă o persoană simte o satisfacție relațională mai mare, sentimentul pare să se prelungească în ziua și în anul următor. Potrivit experților, evaluările de satisfacție a relației bărbaților și femeilor au fost predictori la fel de puternici. Pe de altă parte, în cazurile de succes s-a constatat faptul că ambii parteneri au făcut eforturi pentru a multiplica tot ceea ce merge bine, astfel încât să poată culege mai multe recompense afective în viitor. „Dacă un cuplu a avut o seară memorabilă, în loc să ia o pauză, caută alte oportunități de a se întări relația”, notează cercetătorii. De asemenea, atunci când lucrurile nu merg bine, în loc de escaladarea conflictului și o posibilă ruptură, în cuplurile durabile ambii parteneri „sting focul” controversei și fac schimbări pentru a modifica cursul satisfacției relației.

Evaluările femeilor și bărbaților privind satisfacția relației de cuplu manifestă efecte predictive similare (studiu al Universității din Alberta, Canada)

Gesturi pozitive în fiecare zi

Unele provocări sunt dincolo de controlul oamenilor, inclusiv factorii de stres financiar, familial și de sănătate. Dar există și lucruri pe care partenerii le pot controla pentru a consolida relațiile. De exemplu, pot evita să critice partenerul sau să fie prea geloși. Cei care sunt într-o relație pot face, de asemenea, lucruri pozitive de fiecare zi, gesturi de recunoștință, momente de veselie, împărtășirea veștilor bune și experimentele împreună. De asemenea, o modalitate simplă de a contribui la fericirea celuilalt este ca partenerii să se întrebe fiecare dacă sunt satisfăcuți de relație și dacă ar putea face mai mult pentru succesul acesteia.