Main menu

header

de Veronica Zărescu

Costume haioase, activităţi interesante şi momente inedite, toate fac parte din sărbătoarea de Halloween, care este, de fapt, un carnaval al copiilor. Fantome, lilieci, vrăjitoare, scheleţi şi vampiri bântuie şi tulbură liniştea oraşului pentru o noapte pe an. Se spune că pe 31 octombrie este ziua în care porţile iadului se deschid şi sufletele rele se pot întoarce pe Pământ. Aşa că oamenii trebuie să poarte costume înfricoşătoare pentru a alunga înapoi spiritele malefice. Dar nu numai costumele sunt specifice acestui moment, ci şi decoraţiunile, preparatele culinare sau obiceiurile din seara respectivă. Copiii se bucură cel mai mult de aceste clipe, aşa că lăsaţi-vă copleşiţi de atmosfera festivă şi participaţi la pregătiri. Dacă micuţul dumneavoastră merge la o grădiniţă sau la o şcoală privată, atunci cu siguranţă că va avea acolo o grămadă de activităţi legate de Halloween şi chiar o petrecere în acest sens. Pentru acasă vă vom da câteva sfaturi ca să petreceţi momente plăcute alături de cei mici.

Cum să sculptăm un dovleac
Alegeţi un dovleac sau un pepene cu o suprafaţă rotundă, cu o culoare pronunţată, fără găurele sau tăieturi. Spălaţi-l cu apă pentru a îndepărta murdăria şi lăsaţi-l pentru câteva minute într-un castron cu apă. Frecaţi toate suprafeţele tăiate cu ulei crud, pentru a preveni uscarea. Dacă aveţi loc în frigider, puneţi-l acolo la păstrare. Pentru cioplire, achiziţionaţi o trusă specială sau improvizaţi unelte din gospodărie. Dacă aveţi copii mai mari, aceştia vă pot ajuta în procesul de cioplire, însă este indicat să nu lăsaţi la îndemâna lor unelte ascuţite. Folosiţi un cuţit de bucătărie cu o lamă lungă şi puternică pentru a tăia capacul de sus şi o lingură pentru a scoate miezul dovleacului. Pentru decuparea ochilor, a nasului şi a gurii, folosiţi un cuţit cu lamă mică, iar pentru a rotunji marginile tăiate apelaţi la o pilă de unghii.

Trick or treat!?
Tot în seara de Halloween, potrivit obiceiului, un fel de „Ne daţi ori nu ne daţi” („Trick or treat!?”), copiii merg aşa costumaţi din casă în casă, îi sperie pe proprietari şi cer dulciuri ca să plece. Pentru siguranţa ştrengarilor dumneavoastră, în momentul acestui obicei ţineţi cont de următoarele sfaturi:
- daţi-i copilului o lanternă dacă merge la vecini să îi sperie, ca să nu se sperie chiar el de alţi copii deghizaţi;
- costumul nu trebuie să atârne pe jos, ca să nu se împiedice;
- masca se ţine pe cap până în faţa uşii, pentru a putea să vadă pe unde merge.