Main menu

header

de Veronica Zărescu

Într-o lume aflată permanent în evoluţie tehnologică, cinematograful rămâne în topul atracţiilor pentru cei mici. Încă din primii ani de viaţă, copiii pot merge la film alături de adulţi, într-o sală modernă, dotată cu sistem audio performant şi cu ecran de dimensiuni mari.

Activitate bună după vârsta de 4 ani
Industria cinematografică prezintă o gamă largă de filme şi de sisteme de vizionare. Impactul poveştilor în imagini pentru cei mici este de nedescris şi reprezintă o activitate extrem de interesantă şi inedită. Pentru copiii mai mari există varianta 3D sau chiar 6D a filmelor de desen animat. Cam de pe la vârsta de 4 ani, cei mici pot savura magia imaginilor tridimensionale, au capacitatea de a urmări povestea filmului şi de a rămâne aşezaţi în timpul vizionării. Până la această vârstă, cei mici nu îşi pot concentra atenţia mai mult de 15-30 de minute, după care încep să studieze sala, luminile şi să vrea să interacţioneze cu ceilalţi spectatori. Aşa că în primii ani de viaţă se recomandă să alegeţi filme de desene animate pe peliculă sau în format digital, cu poveşti accesibile celor mici, care să ruleze la ore potrivite cu programul copilului dumneavoastră (să nu fie în preajma orei de masă sau de somn).
Nu vă gândiţi că nu merită să duceţi copilul la film în primii ani de viaţă că „tot nu va înţelege nimic”. Este important să îi oferiţi alternativa unui film pe marile ecrane şi să îl familiarizaţi cu vizionarea colectivă, alături de familie şi de cei dragi.

Cinema 6D, o experienţă unică
Este foarte important să alegeţi un film potrivit vârstei copilului. Spre exemplu, un copil mic dus prima dată la un film 6D se poate speria şi nu va mai dori să repete experienţa, chiar dacă îi veţi spune că va fi mai frumos la un film pe peliculă. Atracţia filmelor 6D constă în mişcarea scaunelor în raport cu traseul descris în imagini, stimularea simţului tactil prin răcire sau încălzire, prezenţa stropilor adevăraţi, atunci când apar în film şi chiar prezenţa mirosului perceput vizual într-un anumit moment. De regulă, filmele 6D sunt de scurt metraj (între 7 şi 15 minute) şi descriu un anumit traseu sau misiune, asemenea unui joc de calculator. Senzaţiile trăite sunt unice atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari, ceea ce transformă totul în distracţie maximă şi amintiri de neuitat. Aşa că, dacă bugetul vă permite, adăugaţi în programul familiei şi opţiunea de a merge la cinematograf. Totuşi, nu exageraţi cu tehnicile 3D şi 6D la copii. Există specialişti care sunt de părere că vizionarea acestor sisteme în exces poate provoca dureri de cap şi afecţiuni ale ochilor.