Main menu

header

de Veronica Zărescu

Canicula afectează în special copiii, persoanele vârstnice şi pe cele care suferă de afecţiuni cronice. Cunoscute sub denumirea populară de „bolile căldurii”, afecţiunile cauzate de temperaturile ridicate sunt: crampele, extenuarea şi insolaţia.

Şi umbra poate fi nocivă
Oricât de răcoritor ni se poate părea la umbră la orele amiezii, indicele de confort termic poate avea efecte nocive asupra corpului uman. În mod normal, organismul nostru produce o mare cantitate de căldură internă şi, de regulă, ne răcorim prin transpiraţie sau prin emanarea căldurii prin piele. În anumite condiţii speciale, cum ar fi temperaturi neobişnuit de ridicate, umiditate crescută sau exerciţii fizice intense, efectuate la soare, acest sistem de autorăcire poate fi suprasolicitat, astfel încât temperatura internă poate ajunge la un nivel periculos.

O urmare a efortului în căldură: crampele
Crampele de căldură sunt scurte şi intense şi se resimt la nivelul picioarelor, braţelor sau abdomenului. Pot să apară pe parcursul zilei sau după ce persoana afectată a făcut efort la temperaturi ridicate. La copii, crampele de căldură apar în special când aceştia nu au consumat destule fluide. Deşi dureros, acest simptom nu reprezintă o afecţiune serioasă şi, de cele mai multe ori, nu este nevoie de un tratament special. Un loc răcoros, odihna şi lichidele vor atenua durerea micuţului. În plus, se recomandă masarea muşchilor dureroşi.

Extenuarea este produsă de aportul deficitar de lichide
Extenuarea de căldură este o boală a căldurii mai severă, care poate apărea atunci când o persoană aflată într-un climat sau mediu extrem de călduros nu a consumat destule fluide. Simptomele pot fi: deshidratare, oboseală, slăbiciune, piele lipicioasă, dureri de cap, greaţă, vomă, hiperventilaţie (respiraţie rapidă) şi iritabilitate. În acest caz mergeţi imediat cu copilul în casă sau la umbră, desfaceţi-i hainele şi daţi-i un pahar cu apă. Dacă aveţi posibilitatea, e bine să îi faceţi un duş cu apă călduţă. În cazul în care nu îşi revine, apelaţi la medic.
Netratată, extenuarea de căldură se poate transforma în insolaţie, ce poate fi fatală.
În partea a II-a a articolului veţi afla cum se manifestă insolaţia, ce măsuri de prim ajutor trebuie să luaţi şi cum să protejaţi copiii de efectele nocive ale caniculei.