Main menu

header

de Veronica Zărescu

Există câteva boli contagioase de care puţini copii scapă până la împlinirea vârstei de 10 ani. Vă prezentăm, în serial, pe cele mai importante dintre acestea. După ce în numerele trecute aţi putut citi despre scarlatină, pojar, oreion şi vărsat de vânt, acum vă prezentăm informaţii despre rubeolă.

Rubeola se poate preveni prin vaccinare
Rubeola este o maladie virală greu de recunoscut, şi care trece, deseori, neobservată, deoarece are puţine simptome. Afecţiunea durează în jur de o săptămână, nu afectează grav copilul, dar este periculoasă pentru o viitoare mămică şi pentru bebeluşul său.
Copilul prezintă febră, care variază de la 38°C până la 40°C, bubiţe pe corp şi ganglioni. Perioada de incubaţie e de 15 zile înainte de apariţia primelor simptome, iar cea de contaminare este de aproximativ opt zile după apariţia bubiţelor.
Puteţi să daţi micuţului bolnav o doză corespunzătoare de Paracetamol, sub formă de sirop sau de supozitor, adaptat vârstei şi greutăţii sale, pentru scăderea febrei.
Ca şi în cazul rujeolei şi al oreionului, cel mai bun tratament rămâne prevenirea bolii prin vaccinare.

Pericol mare pentru fetuşi
Pericolul nu este determinat de complicaţii, ci de riscul de contaminare a unei viitoare mămici şi de consecinţele asupra fetusului. În acest caz, ar fi vorba despre rubeolă congenitală.
Dacă viitoarea mamă contactează rubeola în primele trei luni de sarcină, fetusul poate avea malformaţii grave, care pot fi de ordin neurologic (deficienţă mentală), cardiace, oculare (orbire) sau auditive (surditate). În aceste condiţii, se propune o întrerupere terapeutică a sarcinii după expunerea cazului spre examinare unei comisii de medici specialişti.
Riscul de a aduce pe lume un copil cu handicap după ce a fost contactată rubeola de mamă în primele luni de sarcină este de peste 80%. Pentru a evita această situaţie, este recomandat să se facă teste, în mod sistematic, la începutul sarcinii, pentru a şti dacă viitoarea mamă a avut deja rubeolă. Este chiar recomandat femeilor să-şi verifice imunitatea înainte de a rămâne însărcinate şi, dacă testul este negativ, să se vaccineze.
Rubeola se face o dată în viaţă, de regulă în timpul copilăriei, şi produce anticorpi care rămân în organism tot restul vieţii.