Main menu

header

de Claudia Tarţa

Anturajul influenţează întotdeauna comportamentul unei persoane atât în copilărie, cât şi la maturitate. În momentul în care devenim părinţi începe să ne preocupe mediul în care îşi petrec copiii noştri timpul, deoarece ne temem de influenţele negative ce le-ar putea avea asupra lor.

Apar uneori schimbări dramatice
Am auzit şi am văzut copii şi tineri care au suferit transformări dramatice şi de neînţeles de către părinţi din cauza grupului lor de prieteni. Unii dintre ei au devenit agresivi, alţii au început să-şi mintă părinţii şi să consume băuturi alcoolice, să se drogheze, să se prostitueze sau să fure. Din păcate, toate acestea sunt făcute din teribilism, nu din necesitate. Sunt însă părinţi care refuză să creadă că este vorba despre copilul lor, despre care aveau o cu totul altă părere. Din nefericire, cei mai mulţi copii acceptă anumite reguli şi îşi însuşesc obiceiuri urâte doar ca să fie acceptaţi în grupuri. Ei se tem că, altfel, ar fi excluşi şi marginalizaţi.
Întrebările care apar în aceste situaţii sunt: „Ce este de făcut?” sau „Unde am greşit?”. Se poate să nu fie nicio greşeală educaţională, ci doar dorinţa lor de a experimenta, de a fi în rând cu prietenii, fără a şti la ce riscuri se expun.

Trebuie învăţat să facă alegeri bune
Ar fi câteva soluţii pentru a nu ajunge în astfel de situaţii şi anume educarea copilului în aşa fel încât să fie o persoană independentă, care să ştie să facă alegeri, să aibă încredere în el, să ştie că are sprijinul familiei indiferent de situaţie, pentru a nu simţi nevoia să caute suportul grupului. În al doilea rând, informarea sa cu privire la toate riscurile la care se expune în cazul în care face anumite lucruri şi investirea în educaţia sa, căutând dezvoltarea tuturor abilităţilor şi talentelor, aceasta însemnând ocuparea timpului cât mai mult.
Copiii au nevoie de noi, de reguli, de suport, de înţelegere, de dragoste şi atenţie, dar şi de controlul nostru pentru a-i putea ghida. Lăsaţi singuri, de capul lor, vor avea tendinţa să experimenteze orice pentru a ajunge la cunoaştere.