Main menu

header

de Veronica Zărescu

Cu toate că ne îngrijorăm dacă vedem un copil că îşi roade unghiile, medicii spun că acest gest are o frecvenţă crescută printre cei mici şi că, de cele mai multe ori, trece de la sine, aşa cum a şi apărut. Onicofagia, aşa cum este numit ştiinţific gestul de a roade unghiile, este o metodă pentru micuţ de a-şi controla neliniştea şi de a exterioriza un anumit sentiment de nesiguranţă sau de nervozitate.

Un obicei care denotă îngrijorare
Rosul unghiilor apare, de cele mai multe ori, după vârsta de 5-6 ani, şi este asociat cu un eveniment important din viaţa copilului, cum ar fi intrarea la şcoală, naşterea unui frăţior sau a unei surioare, divorţul părinţilor sau perioade tensionate în familie. Acesta este felul în care copiii îşi exprimă neliniştea, îngrijorarea sau chiar teama de ceva neprevăzut. De asemenea, rosul unghiilor poate să apară şi ca un gest de a copia pe cineva din preajma sa (părinte, frate, coleg de şcoală sau prieten de joacă).

Nu îl pedepsiţi!
În toate cazurile pe care vi le-am enumerat până acum, gestul de a roade unghiile va dispărea o dată ce cauza care l-a provocat va fi înlăturată. Nu luaţi măsuri drastice de interzicere a acestui gest, pentru că nu este cazul. Dacă îl certaţi în public sau îl privaţi de activităţile preferate, atunci îşi va roade unghiile pe ascuns. În niciun caz nu va renunţa forţat la acest obicei, pentru că este un gest reflex, de puţine ori conştientizat de copil. Trebuie doar să supravegheaţi atent evoluţia obiceiului şi momentul în care se repetă.
Mâinile murdare pot fi o mare problemă în cazul copiilor care îşi rod unghiile. Foarte multe boli mai mult sau mai puţin grave se pot transmite astfel. Explicaţi-i acest lucru micuţului (dacă vârsta vă permite) şi încercaţi să identificaţi motivul pentru care acest gest a apărut şi se repetă. Dacă lucrurile se agravează, de exemplu dacă îşi roade unghiile până la sânge, atunci nu ezitaţi să consultaţi un medic psiholog pentru copii.