Main menu

header

de Veronica Zărescu

Din ce în ce mai mulţi părinţi acordă o atenţie deosebită meniului zilnic al copilului şi încearcă să-l hrănească sănătos. În acest sens, un rol important îl au campaniile de mediatizare a riscurilor cauzate de obezitate sau de o nutriţie dezechilibrată în copilărie. Totuşi, pe lângă un meniu variat şi bogat în vitamine şi proteine, este deosebit de importantă şi originea produselor agricole consumate.

Mâncarea tratată, un pericol pentru sănătate
Alimentele produse ecologic, natural, sunt cele mai sigure din punct de vedere al sănătăţii. În ultimii ani, în România, s-a constatat o creştere semnificativă a consumatorilor de produse cultivate natural, ei fiind, în special, părinţi care vor să-şi ţină copiii departe de mâncarea artificială, cu pesticide, E-uri şi alte chimicale toxice. Asta pentru că s-a demonstrat ştiinţific faptul că cei mici sunt expuşi riscului de a dezvolta afecţiuni grave pe viitor în cazul unui consum constant de mâncăruri tratate, cu adaosuri de substanţe chimice.
Timid, dar sigur, numărul producătorilor de alimente bio a crescut simţitor în ultimii ani. Un ajutor important în acest sens îl au subvenţiile acordate de Uniunea Europeană producătorilor agricoli interesaţi să cultive astfel de produse. În fiecare magazin sau piaţă din marile oraşe şi-au făcut loc vitrinele sau tarabele cu produse naturale. Şi în comerţul virtual există multe site-uri care promovează hrana bio pentru copii şi de unde, în urma unei comenzi online, puteţi primi acasă ceea ce vă doriţi.

Şi desertul e bine să fie făcut în casă
Încă de la venirea pe lume, în cazul bebeluşilor care nu sunt alăptaţi la sân, există formule de lapte bio, adaptate necesităţilor nou-născuţilor. O dată cu diversificarea alimentaţiei, în jurul vârstei de 6 luni puteţi opta pentru legume şi fructe produse în condiţii naturale, fără îngrăşăminte chimice sau pentru carne de origine animală provenită din ferme, ai căror lucrători au ales metoda bio pentru zootehnie. După vârsta de 1 an, cel mic poate primi desert făcut în casă în loc de prăjitura frumos ambalată şi toxic colorată. În acest sens, în toate marile magazine veţi găsi variantă bio pentru orice produs, cum ar fi zahărul, făina, compotul, orezul sau dulceaţa. Chiar dacă vi se pare puţin complicat, merită efortul. Aceste mâncăruri, preparate din produse bio, sunt mult mai gustoase şi sănătoase pentru întreaga familie. Este adevărat că preţurile sunt cu cel puţin 30% mai mari decât la restul produselor, dar, dacă buzunarul vă permite, gândiţi-vă că acordaţi copilului dumneavoastră şansa la o viaţă sănătoasă!