Main menu

header

de Veronica Zărescu

Educarea unui copil reprezintă o provocare din toate punctele de vedere. Ca părinte trebuie să fii mereu prezent, să ai disponibilitate pentru toate cerinţele şi să fii răbdător şi ingenios, mai ales atunci când cel mic începe să fie independent.

O perioadă plină de provocări
Primul pas către independenţă al copilului este mersul. În momentul în care se deplasează singur începe să exploreze mediul înconjurător cu o curiozitate fără limite. Următorul pas pe care-l face în evoluţia sa către independenţă este să execute singurel o serie de sarcini şi de activităţi. Doreşte să mănânce singur, chiar dacă scapă mâncarea pe jos, încearcă, stângaci, să îmbrace hăinuţele chiar dacă nu reuşeşte, participă la strângerea jucăriilor, doreşte să se spele singur pe mâini, să-şi ducă farfuriuţa la masă sau la bucătărie, să facă curat şi să arunce la gunoi mizeriile. Această perioadă este una plină de provocări pentru părinţi, deoarece nu este uşor să accepţi că micuţul tău, care până în acel moment a depins total de tine, doreşte să se descurce singur.

Lăudaţi-l, nu îl certaţi!
În dorinţa de a îndeplini singur o serie de sarcini, copilul nu îşi coordonează întotdeauna mişcările şi mai şi greşeşte. El poate scăpa mâncarea pe jos sau îi poate cădea din mână un obiect pe care insistă să-l care singur sau se poate uda pe mâneci atunci când îşi spală mâinile singur. E un moment pentru care trebuie să fiţi pregătiţi să îl depăşiţi fără să îl terorizaţi pe cel mic, deoarece este normal să greşească atât timp cât este la începutul drumului de învăţare a diferitelor deprinderi. Nu trebuie să îl certaţi, ci, dimpotrivă, să îl încurajaţi, să-l susţineţi, să îi explicaţi cum trebuie să facă mai bine şi să îl lăudaţi când execută bine o sarcină. Toate aceste mici eşecuri, corectate cu blândeţe de părinţi şi apreciate la nivel de iniţiativă, vor determina o creştere a încrederii micuţului în forţele proprii şi, implicit, o bază solidă pentru formarea personalităţii.
Cu răbdare şi indulgenţă, puteţi transforma această perioadă într-una plăcută şi chiar distractivă pentru toţi.