Main menu

header

de Veronica Zărescu

Încă din cea de-a şasea lună de formare în uter, fătul este capabil să audă, percepe bătăile inimii mamei, zgomotele exterioare deformate şi chiar vocile din jur. Astfel, la naştere, cel mic recunoaşte inflexiunile din vocea mamei şi deosebeşte sunetele apropiate.

Linişte şi bună dispoziţie
Muzica şi în special melodiile de relaxare au un rol important încă din viaţa intrauterină a micuţului. La orice vârstă, sunetele melodioase ajută copilul să dobândească o bună coordonare motrică şi să înţeleagă sensul ritmului. Un bebeluş obişnuit să asculte muzică va avea o putere de concentrare mai mare şi o memorie mai bună în viitor. De asemenea, jocurile cu melodii sunt excelente pentru a-l învăţa să vorbească mai repede, pentru că îl ajută să distingă şi să reproducă ceea ce aude. În plus, astfel de sunete îi liniştesc şi îi bine dispun pe cei mici.

Primul instrument
Zornăitoarea este primul instrument muzical al bebeluşului şi prima jucărie pe care ştie s-o ţină în mână. În acest fel, el va descoperi relaţia de la cauză la efect - de la mişcarea braţului biluţele vor zornăi. Va înţelege repede şi va repeta la nesfârşit această „minune”. De acum înainte toate sunetele noi îl vor pasiona: claxonul maşinilor, soneria telefonului, sirena ambulanţei şi chiar plescăitul laptelui.
S-a demonstrat ştiinţific faptul că în primele 6 luni de viaţă bebeluşul îşi dezvoltă repertoriul de vocalize conţinând toate sunetele din toate limbile.

De la sunete la ritm
Cântecul de leagăn este prima melodie percepută de cel mic şi va fi şi cea mai îndrăgită, pentru că el aude vocea mamei care îi oferă siguranţă şi afecţiune. Contactul fizic intim, stimularea urechii şi legănatul blând care însoţeşte cântecul îi „aprind” toate simţurile şi favorizează dezvoltarea creierului. Cu timpul, melodiile pentru copii se adaugă celor de leagăn, iar micuţul învaţă să mişte mânuţele şi picioruşele pe ritm. Graţie amestecului de voce şi de gesturi, jocul nu este niciodată acelaşi, iar bebeluşul nu se plictiseşte. Aceste activităţi sunt excelente pentru motricitate şi îi permit copilului să-şi descopere corpul şi, în acelaşi timp, să se relaxeze.