Main menu

header

de Veronica Zărescu

Orice copil a trecut prin „epoca” lui Mickey Mouse, a ursuleţului Winny sau a lui Spiderman. Fiecare vârstă are pasiunile ei, iar dorinţa de a avea toată „colecţia” de jucării a personajului îndrăgit îi aduce la exasperare pe mulţi părinţi.

Cei care nu ştiu „ce se poartă” sunt excluşi
Uneori, adulţilor le este greu să înţeleagă interesul copiilor lor pentru un anumit personaj, pentru că ei consideră că cei mici au destule jucării şi că nu este cazul să le mai cumpere. Părerea medicilor psihologi este însă unanimă: jucăriile fac parte din universul copilăriei şi îi ajută pe micuţi să se integreze în colectivitate şi să îşi formeze propriile puncte de reper în viaţă.
Nu aveţi cum să îi ţineţi la distanţă pe cei mici de aceste tendinţe ale modei jucăriilor. Fie că aud de la colegii de şcoală sau de grădiniţă, fie că văd la televizor în cadrul reclamelor, ei încep să îşi dorească tot felul de produse cu imaginea personajului preferat. Dacă îi privăm de ele, vor fi excluşi din grupul colegilor sau al prietenilor. În timpul pauzei nu vorbesc decât despre asta, iar cel care nu urmăreşte discuţia, pentru că nu ştie despre ce este vorba, este foarte repede lăsat deoparte. În plus, toate personajele la modă nu durează decât un timp relativ scurt şi sunt foarte repede înlocuite cu altele.

Reduc agresivitatea şi teama
Niciun părinte nu va înţelege vreodată de ce copilul său, micuţ şi drăguţ, doreşte, spre exemplu, o creatură înfiorătoare, gelatinoasă. Aceşti monştri urâţi şi cleioşi permit copiilor să îşi exteriorizeze temerile şi frustrările, iar a interzice acest tip de jucărie este cel mai sigur mod de a-l face mai dorit şi mai atractiv. Psihanaliştii văd în acest tip de joc un rol de „descărcare” a violenţei prezente în orice individ.
Identificarea imaginară cu monstrul permite rezolvarea unei probleme psihologice: cu cât copilul se joacă de-a ce crede, cu atât crede mai puţin. Nu trebuie să vă imaginaţi că dacă un copil se va juca adesea cu un pistol, asta înseamnă că în viitor va fi un ucigaş. Generaţii întregi de copii s-au jucat de-a soldaţii sau de-a cowboy, fără să devină mai violenţi.
La fete, jucăriile sunt mai frumoase şi întruchipează, de regulă, perfecţiunea feminină sau stimulează înclinaţiile materne ale micuţelor. Chiar dacă vi se pare lipsit de sens să daţi sume considerabile pe o păpuşă fragilă, care „nu face nimic”, gândiţi-vă cât de mult o va râvni fetiţa dumneavoastră, doar pentru că vecina de bloc are o colecţie întreagă. Asta nu înseamnă că trebuie să cumpăraţi orice şi oricât, dar, cu anumite reguli şi limite, se recomandă să intraţi în jocul celor mici şi să încercaţi să le înţelegeţi punctul de vedere.