Main menu

header

de Veronica Zărescu

„De ce plânge bebeluşul?” Aceasta este o întrebare pe care şi-o pun toate mămicile. Cauzele ce-l determină pe micuţ să plângă sunt diverse, dar în prima fază este important să conştientizăm că nou-născutul este o fiinţă vulnerabilă, sensibilă, care are nevoie de protecţia părinţilor, mai ales a mamei.

Un mod de exprimare
Este bine de ştiut faptul că plânsul este singura posibilitate a celui mic de a semnala că are nevoie de ceva sau că nu îi este bine. Plângând îşi face simţită prezenţa şi, în acelaşi timp, atrage atenţia asupra necesităţilor pe care le are, cum ar fi foamea, somnul sau schimbatul scutecului.
Totodată, starea celui mic este strâns legată de cea a mamei, aşa că este posibil să plângă şi atunci când simte că femeia de lângă el este nervoasă, agitată sau suferă pentru ceva. La fel se poate întâmpla şi dacă în casă au loc discuţii aprinse sau sunt momente tensionate.

Eliminaţi cauzele rând pe rând
Alte cauze ce-l determină să plângă mai pot fi, spre exemplu, disconfortul fizic, o durere sau frigul. În acest din urmă caz verficaţi mânuţele, picioruşele şi năsucul, ca să nu fie reci.
În situaţia în care bebeluşul plânge şi nu ştiţi ce să-i faceţi este bine să nu vă panicaţi şi să luaţi prin eliminare toate cauzele. După ce le-aţi verificat pe toate pe rând şi micuţul plânge în continuare, atunci este bine să cereţi sfatul unui medic, deoarece poate fi ceva mai grav şi, probabil, aveţi nevoie de ajutor. Secretul este să vă păstraţi calmul, să gândiţi raţional şi să faceţi tot posibilul pentru a afla motivul ce-l determină să verse lacrimi.