Main menu

header

de Veronica Zărescu

Căsătoria şi sarcina timpurie în Europa au un procent de 5% pentru fetele cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, iar ponderea adolescentelor care aduc pe lume copilul este de 3%. Şi în România, liberul acces la imagini şi informaţii de natură sexuală a determinat, în ultimii 15 ani, o creştere semnificativă a numărului adolescentelor active sexual. Din păcate, mai puţin de o treime dintre acestea folosesc mijloace contraceptive, în vreme ce aproape 70% dintre tineri dezaprobă planificarea sexuală.

Adolescentele, gravide cu risc mare
Din punct de vedere medical, adolescenta nu este suficient dezvoltată pentru a procrea fără riscuri. Sistemul nervos central şi adenohipofiza nu au ajuns încă la maturitate, iar organele genitale sunt imature, epiteliile fragile, uterul infantil şi bazinul osos incomplet format pentru susţinerea unei sarcini. Toate acestea încadrează adolescentele însărcinate în categoria gravidelor cu risc crescut, care prezintă probleme deosebite de asistenţă medicală. În plus, urmările psihologice ale sarcinii şi naşterii în adolescenţă sunt mai importante chiar decât cele fizice.

Oferiţi-le informaţii corecte şi reale
Mulţi părinţi evită să informeze corect copiii şi tinerii despre actul sexual, despre măsurile de protecţie şi despre riscurile aferente, de teamă că aceştia îşi vor începe mai devreme viaţa sexuală. Acest lucru este fals, pentru că, oricum, ei văd şi aud multe despre sex. Important este să ştie adevărul, nu informaţii eronate care pot determina adevărate drame, şi cel mai bine este ca informaţiile să vină de la părinţi.
Un rol important în formarea tinerilor îl are şi educaţia sexuală în şcoli.

Mulţi tineri nu cunosc metodele de contracepţie
Potrivit datelor statistice, doar 20% dintre adolescentele care şi-au început viaţa sexuală folosesc metode contraceptive şi numai jumătate dintre acestea le utilizează corect. Printre metodele contraceptive moderne se numără: pilula zilnică sau cea de a doua zi, steriletul şi anumite injecţii. Din păcate, multe tinere află despre acestea abia în momentul în care fac un avort sau aduc pe lume un copil nedorit. Există situaţii în care tânăra care îşi dă seama că este însărcinată (de cele mai multe ori află abia în luna a patra sau a cincea, când începe să crească burta şi să mişte copilul) recurge la metode empirice de a scăpa de sarcină şi de a le ascunde părinţilor. Medicii interzic cu desăvârşire folosirea „leacurilor băbeşti”, cum ar fi: lovituri pe abdomen, soluţii pe bază de plante sau injecţii pentru provocarea avortului.