Main menu

header

de Veronica Zărescu

Copiii sunt mult mai sensibili la temperaturi scăzute, de aceea este esenţial ca părinţii să acorde o importanţă mai mare alimentaţiei, dar şi activităţilor în care sunt implicaţi în această perioadă.

Legumele nu trebuie să lipsească de pe masă
Medicii sunt de părere că iarna copiii au nevoie de minimum 20 de minute de mişcare şi un consum de alimente bogate în nutrienţi. S-a demonstrat că unele dintre cele mai importante, pentru întărirea sistemului imunitar, sunt legumele verzi, precum spanacul şi boroccoli, dar şi cele portocalii şi roşii (morcovi, sfeclă) şi fructele. Cantitatea recomandată pentru micuţi este de cel puţin două-trei porţii de fructe şi legume variate în fiecare zi. În plus, în timpul iernii, din meniul celor mici nu ar trebui să lipsească vitamina A, zincul, seleniul, vitamina E, fierul şi acizii graşi Omega 6 şi Omega 3. Una dintre cele mai importante vitamine ce ar trebui incluse în alimentaţia zilnică este vitamina C, care combate virusurile şi bacteriile, prevenind astfel apariţia răcelilor. În plus, aceasta conferă copiilor un plus de energie şi măreşte rezistenţa organismului la oboseală. Cantitatea optimă recomandată este de aproximativ 2 g pe zi.

Nu îi îmbrăcaţi prea gros
Părinţii nu ar trebui să se ferească iarna să îi lase pe cei mici afară, pentru că mişcarea zilnică îi va ajuta la menţinerea stării de sănătate. Dacă respectaţi câteva reguli de bază legate de protecţia organismului la temperaturi scăzute, atunci joaca în aer liber prezintă numeroase beneficii chiar şi atunci când temperatura este scăzută.
Frigul încetineşte circulaţia sângelui, mai ales la extremităţi (mâini, picioare, buze), iar pielea sensibilă a celor mici trebuie protejată printr-o îmbrăcăminte corespunzătoare şi cu produse de îngrijire speciale. Iată câteva sfaturi utile pentru ieşirea la joacă:
- nu îmbrăcaţi copilul prea gros, pentru că transpiraţia duce la răcirea organismului, mai ales spre extremităţi;
- aveţi grijă să aibă capul, urechile şi gâtul bine protejate de frig. Aproape o treime din căldura organismului se pierde prin cap şi gât;
- acoperirea nasului cu fular se justifică numai dacă temperaturile scad sub 0°C;
- buzele celor mici sunt sensibile şi se usucă uşor sau chiar se crapă. La copiii peste 3 ani, acestea pot fi protejate cu strugurel sau cu o cremă hidratantă.
Pe lângă regulile cu privire la alimentaţie şi îmbrăcăminte, frigul impune şi necesitatea unui somn odihnitor pe timpul nopţii. Se recomandă între nouă şi zece ore de somn, pentru a-şi menţine sistemul imunitar şi pentru a face faţă consumului de energie din timpul zilei.