Main menu

header

de Veronica Zărescu

Responsabilizarea copiilor reprezintă una dintre etapele de educare a acestora. Pe măsură ce cresc, ei trebuie implicaţi în tot ceea ce ţine de buna desfăşurare a lucrurilor în familie.

Învaţă să se descurce singuri
În primă fază, responsabilizarea copiilor constă în implicarea lor în diferite activităţi casnice, cum ar fi: ordine şi curăţenie (a propriei camere), bucătărie (la spălatul vaselor ori la amestecarea salatelor) sau îngrijirea unui animal de companie. Pe măsură ce cresc, ei trebuie implicaţi şi în activităţile din afara casei, legate de cumpărături, plăţi şi mici comisioane.
S-ar putea ca această idee să fie respinsă de unii părinţi, care, în urma experienţelor trăite în copilărie, doresc să-şi protejeze copiii de munca timpurie. Într-adevăr, sunt destui cei care în trecut au fost puşi la munci destul de grele de părinţii lor, dar asta nu înseamnă că dacă-şi implică micuţii în activităţi casnice uşoare repetă istoria, ci mai degrabă le fac un bine, deoarece îi vor învăţa să se descurce singuri mai târziu.

Lăudaţi-i şi oferiţi-le recunoştinţă
Pentru copii este mai important să înveţe să se descurce singuri în orice moment, decât să ajungă să fie secondaţi în permanenţă de părinţi sau de alt adult. Ei trebuie crescuţi şi educaţi în aşa fel încât să devină tineri independenţi, iar acest lucru este posibil doar dacă sunt călăuziţi de mici în această direcţie. Pe lângă faptul că responsabilizarea face parte din procesul educării lor, micuţii chiar îşi doresc să fie implicaţi în activităţile casnice, deoarece se simt importanţi, valorizaţi şi suficient de mari cât să ducă la bun sfârşit anumite sarcini.
După realizarea „misiunii” primite, ei vor aştepta întotdeauna laude şi recunoştinţă din partea părinţilor. Numai implicându-i în activităţi de întreţinere vor învăţa să ducă la bun sfârşit un lucru, să-şi dezvolte anumite abilităţi şi să fie capabili să facă faţă tuturor provocărilor ce vor apărea în viitor.
Viaţa ne oferă numeroase încercări şi este mai bine să fim pregătiţi pentru ele decât să ajungem în postura de a aştepta pe altcineva să ne ajute. Aşa că responsabilizaţi copiii de timpuriu şi oferiţi-le toate informaţiile necesare pentru a deveni adulţi independenţi.