Main menu

header

de Veronica Zărescu

Gesturile cotidiene dedicate toaletei sugarului pot deveni un ritual plăcut atât pentru nou-născut, care se va simţi curat, relaxat, dar şi alintat, cât şi pentru mamă, care are astfel ocazia să-şi exprime afecţiunea. Vă vom menţiona două dintre etapele toaletei zilnice a micuţului, care nu trebuie neglijate, spălarea ochilor şi curăţarea nasului.

Curăţarea nasului se face cu ser fiziologic
Pentru spălarea ochilor sunt necesare tampoane de vată îmbibate cu apă. E de preferat cea îmbuteliată, întrucât cea de la robinet usucă pielea sensibilă a copilului. Ştergeţi cu multă delicateţe fiecare ochişor de la colţul intern către cel extern, având grijă să schimbaţi tamponul, pentru a evita transmiterea unei eventuale infecţii.
Până la vârsta de 1 an, nou-născutul respiră numai pe nas, ceea ce face ca acesta să devină calea principală de pătrundere în organism a bacteriilor, a virusurilor, a prafului sau a substanţelor poluante. Eliberarea căilor respiratorii îi ajută pe sugari şi în momentul suptului sau al somnului. Cu năsucul înfundat, copilul suge cu greutate şi, în consecinţă, mănâncă mai puţin. Astfel, nasul trebuie curăţat de câteva ori pe zi cu discuri de vată făcute sul, în formă de con, şi îmbibate cu ser fiziologic sau cu un produs specific pentru bebeluşi, care să nu-i irite mucoasa, să nu conţină substanţe alergogene şi să fie bogat în săruri minerale. Puneţi câteva picături de ser fiziologic în fiecare nară şi ţineţi capul copilului aplecat uşor spre spate câteva secunde. Apoi ridicaţi-l şi stergeţi-l cu vată, pe rând, în fiecare nară cu o mişcare circulară (aceasta provoacă deseori strănutul, ceea ce favorizează eliminarea mucusului).
Dacă micuţul are nasul înfundat din cauza răcelii folosiţi puţin ser fiziologic în fiecare nară, pe care îl evacuaţi apoi cu o pompiţă adaptată pentru fluidificarea mucusului.