Main menu

header

de Veronica Zărescu

Aceasta este o întrebare pe care foarte mulţi părinţi şi-o pun. Unii spun că este normal să-i dea copilului bani la el, deoarece şi ceilalţi din jurul său au, pe când alţii sunt de părere că nu este bine să înveţi copilul cu bani. În acest sens trebuie luate în calcul mai multe ipoteze.

Implicaţi-l în cheltuielile familiei
Pentru a afla răspunsul la întrebarea „Cu bani în buzunar sau cu sandvişuri în ghiozdan?”, trebuie să vă puneţi alte câteva întrebări: „Vă permiteţi sau nu să-i daţi copilului bani la el?”, „Dacă-i daţi bani, în ce scop îi va folosi, ţinând cont de toate tentaţiile existente?”, „La ce-i trebuie bani, atât timp cât îi asiguraţi tot ceea ce-i este necesar?”... Cel mai important pas este să implicaţi micuţul în ceea ce înseamnă cheltuielile familiei, deoarece aşa începeţi să-l introduceţi în lumea adultă, a responsabilităţilor. Orice copil, indiferent din ce pătură socială provine, trebuie să ştie că banii sunt munciţi cu greu de părinţi şi nu pot fi irosiţi. Părinţii trebuie să-l înveţe să valorizeze munca şi să aprecieze banii, deoarece nimeni nu vine să ne dea ceva pe gratis, ci trebuie să muncim dacă dorim să avem.

Obişnuiţi-i să se descurce singuri
Copiii trebuie învăţaţi să muncească pentru ceea ce-şi doresc şi, astfel, în momentul în care vor deveni adulţi, nu le va fi greu să se integreze şi să ştie că vor răzbi în viaţă prin propriile puteri. Dacă vor fi obişnuiţi doar să primească fără să facă niciun efort se vor adapta foarte greu în momentul în care nu vor mai avea de unde primi şi se vor vedea nevoiţi să-şi asume anumite responsabilităţi şi să muncească.
Cei mici este bine să fie obişnuiţi să se descurce în orice situaţie prin forţe proprii, deoarece nu vor putea trăi o veşnicie în umbra părinţilor şi din banii acestora. Trebuie să existe un echilibru în tot ceea ce faceţi. Îi puteţi implica în ceea ce înseamnă cheltuielile casei şi, dacă vă permiteţi, le puteţi stabili o sumă de bani pe lună, nu foarte mare, pe care să şi-o gestioneze cum doresc.