Main menu

header

de Veronica Zărescu

Prezente mai ales în legumele şi în fructele proaspete, vitaminele au un rol esenţial în dezvoltarea şi creşterea sănătoasă a copilului dumneavoastră. De aceea, vă recomandăm să hrăniţi micuţii cât mai variat şi să nu omiteţi grupele de alimente care conţin anumite vitamine esenţiale pentru echilibrul sistemului imunitar.

Ficatul e bogat în B12
Vitamina A menţine în stare bună pielea şi mucoasele, întăreşte nervul optic şi contribuie la rezistenţa organismului împotriva infecţiilor. Se găseşte în cantităţi importante în gălbenuş, unt, smântână, lapte integral, brânzeturi grase, peşte şi ficat. De asemenea, consumul caiselor, al morcovilor sau al pepenelui galben aduce un aport considerabil de vitamina A în organism.
Vitaminele B sunt, de asemenea, necesare creşterii şi joacă un rol important în buna funcţionare a sistemului nervos. B1 şi B6 se găsesc în drojdia de bere sau în germeni de grâu, iar B2 şi B3, în carne şi în ouă. Legumele cu frunze, avocado şi ciupercile au un conţinut crescut de vitamina B9, iar ficatul, produsele lactate şi ouăle, în B12. B8 se regăseşte din belşug în fructele şi în legumele uscate.

Includeţi în alimentaţia celor mici peştele gras
Vitamina C este o vitamină antioxidantă. Joacă rolul principal în formarea şi în refacerea oaselor, a cartilajelor, a ligamentelor şi a vaselor sangvine. Favorizează, de asemenea, absorbţia fierului şi întăreşte imunitatea organismului. Se găseşte în cantităţi importante în citrice (lămâie, portocală, grepfrut) şi în fructele sau în legumele colorate (kiwi, coacăze, cireşe, căpşuni, spanac, ştevie).
Vitamina D favorizează asimilarea calciului şi a fosforului şi reglează absorbţia intestinală. Se găseşte în special în laptele integral şi în carnea de peşte gras.
Vitamina E este o vitamină antioxidantă, care împiedică acizii graşi esenţiali să se altereze. O găsim în ulei şi în margarină vegetală, fructe uscate, cereale integrale şi peşte gras.
Vitamina K este indispensabilă pentru coagularea sângelui. Se găseşte în legumele cu frunze verzi şi în ficat.