Main menu

header

de Veronica Zărescu

Oricât de ocupaţi sunt părinţii, rolul lor în realizarea temelor este cel mai important. Neglijenţa pentru lecţii face ca efortul dascălilor depus în timpul orelor de curs să fie în zadar.

Nu îi lăsaţi să îşi facă lecţiile singuri!
Fără a repeta şi fără a exersa ceea ce au făcut la şcoală, copiii nu au cum să aprofundeze şi să reţină informaţiile. De aceea este necesar să menţineţi o bună comunicare cu micuţul dumneavoastră şi să vă implicaţi în programul său cotidian. Chiar dacă este competent şi conştiincios şi îşi organizează programul ca un om mare, acesta nu este un motiv să-l lăsaţi în fiecare seară să-şi facă temele singur. Este important să-i verificaţi muncă, pentru a vedea dacă a asimilat corect noile cunoştinţe.

Oferiţi-le condiţii optime
În primul rând, este important ca şcolarul să lucreze în camera sa, pe un birou care să îi permită o poziţie corectă pentru scris. Înainte de începerea lecţiilor, aerisiţi camera şi asiguraţi o temperatură potrivită în încăpere. Biroul trebuie să fie uşor înclinat şi amplasat cu faţa spre geam, pentru a fi luminat bine caietul. În cazul în care afară s-a întunecat deja, aprindeţi lampa de birou, un accesoriu de nelipsit în camera de studiu. Nu lăsaţi televizorul sau radioul pornit, pentru a nu distrage atenţia copilului, iar dacă ştiţi că se descurcă singur, lăsaţi-l să îşi facă temele, şi abia apoi mergeţi să îl controlaţi. Sfătuiţi-l să citească cu voce tare, pentru că este o metodă bună de a memora mai uşor. Veţi putea astfel să verificaţi pronunţia sa şi să-l corectaţi dacă este nevoie.

Găsiţi împreună soluţii
Dacă micuţul are probleme la efectuarea temelor, atunci ar fi bine să vorbiţi cu învăţătoarea, pentru a cunoaşte şi punctul ei de vedere şi pentru a găsi împreună o soluţie. Dacă nu reuşiţi să îndreptaţi situaţia, atunci vă puteţi gândi la o persoană specializată care să îl mediteze. La această soluţie puteţi apela şi dacă sunteţi nişte părinţi ocupaţi şi nu aveţi timp pentru temele zilnice ale copilului. Oricum aţi proceda, important este să acordaţi atenţie temelor pentru acasă şi să nu lăsaţi copilul să îşi neglijeze această sarcină.