Main menu

header

de Veronica Zărescu

Aceasta este întrebarea pe care, în aceste zile, toţi copiii o au în minte. Se gândesc dacă au fost destul de cuminţi tot anul, dacă Moşul va găsi adresa lor sau dacă există cu adevărat acest personaj.

Şi-a dat averea săracilor
În noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii cuminţi care dorm, lăsându-le în ghete dulciuri şi alte daruri, iar celor care nu au fost ascultători le dă, simbolic, o nuieluşă. Nimeni nu l-a văzut până acum, dar din vremuri străvechi există câteva legende legate de această tradiţie. Se spune că s-a născut în Asia Mică, într-o familie de oameni foarte bogaţi. După moartea părinţilor săi, el a dat toată averea pe care a moştenit-o săracilor şi s-a făcut preot. Moş Nicolae este considerat ocrotitorul celor care călătoresc pe mare, pe uscat şi prin aer, apărător al soldaţilor în război, ajutor al văduvelor, al orfanilor şi al fetelor sărace, la măritat.

Ajută fetele tinere
Spre deosebire de Moş Crăciun, el nu se arată niciodată. Povestea darurilor împărţite pe furiş în această noapte îşi are originile în vremuri străvechi. Se pare că Sfântul Nicolae însuşi a ajutat trei fete din oraşul său, aducându-le dar de zestre noaptea, fără a fi văzut. Casa în care trăiau cele trei surori era tare dărăpănată. Tatăl lor plănuia să le vândă, crezând că astfel va deveni bogat, iar plânsetele şi rugăminţile lor nu l-au înduplecat pe bătrânul cu suflet negru. Sfântul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuinţa sa. Noaptea, pe furiş, a aruncat o pungă plină cu galbeni în camera fetei celei mai mari. Astfel, ea a reuşit să se mărite curând. La fel a făcut Moşul şi în următorii doi ani, iar sora cea mijlocie şi apoi cea mică au reuşit să se aşeze la casele lor.

Îşi scutură barba de... zăpadă
Tot din bătrâni se spune că iarna începe în ziua de Sfântul Nicolae. În tradiţia populară există obiceiul ca, pentru a vedea cum va fi vremea în anul viitor, să se pună în apă crenguţe de pomi fructiferi. Moş Nicolae este bătrân, iar la 6 decembrie îşi scutură barba albă, deci trebuie să ningă. Tot atunci, peste 500.000 de români care poartă numele de Nicoleta sau Nicolae îşi sărbătoresc ziua de nume.