Main menu

header

de Veronica Zărescu

Chiar şi un copil spălat, curat şi îngrijit poate avea mătreaţă. La bebeluşi, aceasta se manifestă sub forma unor cojiţe, care sunt, de fapt, foliculi asemănători mătreţii adulţilor. Cu toate că micuţul nu pare deloc deranjat de apariţia cojiţelor pe cap, acestea sunt inestetice şi pot favoriza iritaţii ale pielii scalpului.

Masaţi scalpul cu ulei!
Cojile pot apărea pe scalpul bebeluşilor în primele luni de viaţă şi, de regulă, se curăţă de la sine până la 6-12 luni. Pentru ca bebeluşul să scape de mătreaţă trebuie parcurse câteva etape. Mai întâi, masaţi-i cu blândeţe capul cu o cantitate mică de ulei şi lăsaţi-l să acţioneze timp de 20 de minute. De preferat ar fi să alegeţi uleiul natural cum este cel de migdale sau cel de măsline. Apoi, cu un pieptăn special, pentru micuţi, ridicaţi cu grijă cojiţele de pe scalpul bebeluşului. Dacă vi se pare că unele nu pot fi scoase, nu insistaţi să le dezlipiţi, pentru că puteţi risca să provocaţi răni. Este posibil să fie nevoie de mai multe astfel de şedinţe până când veţi scăpa bebeluşul de mătreaţă.

Cojiţele galbene, determinate de dermatita seboreică
Ca să evitaţi apariţia lor este recomandat să spălaţi pe cap copilul cu un şampon special pentru bebeluşi, să clătiţi bine şi să folosiţi întotdeauna un prosop moale.
Aceleaşi cojiţe, care seamănă într-o oarecare măsură cu mătreaţa, dar au o culoare mai gălbuie, chiar maronie, pot apărea şi după urechi sau în zona sprâncenelor şi chiar în alte zone cutanate ale corpului. În aceste situaţii nu mai e vorba despre mătreaţă, ci despre o afecţiune a pielii capului numită dermatită seboreică. Consultaţi un medic specialist dermatolog, şi acesta vă va da un tratament local pentru vindecare.