Main menu

header

de Veronica Zărescu

Odată ce copiii cresc, se amplifică grijile părinţilor şi apare întrebarea: „Ce ne facem când vor ajunge mari?”. Aceasta şi multe altele se nasc din cauza timpurilor pe care le trăim. Există foarte multe tentaţii, acces liber la informaţie şi ne trezim îngrijoraţi sau speriaţi de tot ce oferă o societate în continuă mişcare şi dezvoltare.

Familia, şcoala şi educaţia, factori-cheie
Din păcate, nu există o reţetă care, dacă va fi respectată, va oferi garanţia reuşitei în creşterea copiilor, dar este esenţială educaţia pe care o primesc cei mici. Pe lângă aceasta sunt esenţiale atmosfera familială, dragostea, echilibrul, siguranţa şi valorile pe care le transmiteţi copilului. Şi totuşi, aceste ingrediente nu sunt suficiente pentru a avea o reuşită în ceea ce priveşte educaţia. Pe lângă cele enumerate, şcoala reprezintă un stadiu important în viaţa copiilor, ce contribuie la formarea lor. Este momentul în care ei intră într-o nouă etapă, mult mai dificilă decât cea preşcolară, se apropie de pubertate şi de adolescenţă.

Identificaţi-le veleităţile
Rolul părinţilor este să se intereseze de tot ceea ce face cel mic la şcoală, ce prieteni are, ce materii îi plac şi ce hobbyuri are. În acest sens, trebuie găsite activităţi suplimentare, pe care le poate urma şi în timpul liber, pentru a-şi dezvolta aptitudinile sau pentru a-şi valorifica talentul.
Preocupându-vă de copiii dumneavoastră, fără să le invadaţi spaţiul şi fără a le îngrădi libertatea, le puteţi oferi şansa reuşitei în viaţă şi o trecere mai uşoară şi plăcută prin cele mai dificile perioade din viaţa lor - pubertatea şi adolescenţa.
Rolul părinţilor este să-i iubească necondiţionat, să-i susţină, să-i îndrume şi să le ofere posibilitatea de a-şi pune în valoare tot ce au ei mai bun.