Main menu

header

de Veronica Zărescu

După cum am menţionat şi în prima parte a acestui articol, în numărul trecut, tendinţa către o piele uscată se poate moşteni de la părinţi. Acest lucru nu înseamnă însă că nu puteţi menţine un echilibru al PH-ului pielii bebeluşului chiar şi fără unguente speciale.

Spălaţi hainele cu detergenţi speciali
Un secret pentru a menţine PH-ul normal al pielii celui mic constă într-o alimentaţie variată şi bogată în vitamine şi în proteine, care asigură dermei elasticitatea optimă. Aceasta se poate realiza dacă alăptaţi cât mai mult posibil (cel puţin până la 6 luni de viaţă a bebeluşului), dacă evitaţi, până la vârsta de 1 an, citricele, laptele integral, ouăle şi carnea de peşte şi dacă vestimentaţia sa este formată din îmbrăcăminte din bumbac, iar hainele şi lenjeria sunt spălate cu detergenţi speciali pentru piele sensibilă (acestea se limpezesc în mai multe ape). De asemenea, copilul trebuie îmbrăcat adecvat temperaturii ambientale, înfofolirea excesivă determinând transpiraţia şi apariţia iritaţiilor.

Ungeţi-i cu creme grase
Îmbăierea trebuie să fie de scurtă durată, în apă călduţă, cu săpunuri grase, speciale pentru piele uscată, lipsite de parfum şi fără coloranţi. După baie, pielea trebuie hidratată cu creme grase, speciale pentru bebeluşi cu piele sensibilă. În cazul în care apar eczeme sau alte iritaţii, trebuie împiedicată scărpinarea, prin tăierea scurtă a unghiilor.
Tratamentul cu corticosteroizi sub formă de unguente se va folosi numai la indicaţia şi în dozele recomandate de specialistul dermatolog sau alergolog. Aplicarea din iniţiativa părinţilor este ferm contraindicată, din cauza posibilelor efecte adverse pe termen lung. În plus, nu este recomandată tratarea infecţiilor cutanate cu antibiotice aplicate local, din cauza riscului mare al asocierii dermatitei de contact.