Main menu

header

de Veronica Zărescu

Din ce în ce mai mulţi tătici doresc să participe la venirea pe lume a copiilor lor în sala de naşteri. Problema este că, deşi se simt pregătiţi pentru acest moment, ei nu ştiu cum să reacţioneze, sunt copleşiţi de emoţii şi mai mult încurcă decât ajută. Nu puţine sunt cazurile în care asistentele trebuie să acorde primul ajutor tatălui leşinat în loc să se ocupe de mama aflată în travaliu. Aşa că vom încerca să vă dăm câteva sfaturi pentru ca momentul respectiv să se desfăşoare fără evenimente neprevăzute şi să fie trăit la intensitate maximă de ambii părinţi.

Fiţi relaxaţi şi nu vă speriaţi!
1. Păstraţi o atmosferă calmă şi relaxată. Naşterea poate fi o experienţă suprasolicitantă şi înspăimântătoare pentru femeile aflate la naşterea primul copil. Prezenţa soţului are rolul de a încuraja mama şi de a-i demonstra că nu va trece singură prin acest moment deosebit din viaţa sa. Travaliul poate dura mult şi s-ar putea să petreceţi ore întregi în aşteptare. Aşa că fiţi calm, nu vă agitaţi şi nu-i induceţi mamei teama de ceea ce va urma. Încercaţi să purtaţi o conversaţie neutră, amuzantă, legată de orice altceva decât de naştere şi de copil.

2. Nu vă panicaţi. O femeie se poate speria în timpul travaliului, aşa că păstraţi-vă stăpânirea de sine şi încurajaţi-o tot timpul. Pe măsură ce contracţiile devin mai dese şi mai intense, repetaţi-i că se descurcă de minune şi că o iubiţi foarte mult. De asemenea, puteţi să o ajutaţi ţinând-o de mână, mângâind-o şi ştergându-i transpiraţia de pe frunte.

Filmaţi sau faceţi poze
3. Nu răspundeţi la provocări. În timpul travaliului, femeile pot deveni agresive verbal şi pot spune cuvinte urâte soţului, care e, în mintea lor, vinovat pentru durerile prin care trec ele. Dacă mama îşi pierde cumpătul şi vă jigneşte, rugaţi o asistentă să aibă grijă de partenera dumneavoastră cât timp ieşiţi puţin din sală.

4. Anunţaţi personalul medical dacă vă este rău. Spuneţi cuiva din sala de naşteri dacă începe să vă fie rău. Mulţi bărbaţi au stări de leşin în aceste momente. Dacă vă simţiţi ameţit, aşezaţi-vă un moment sau ieşiţi puţin la aer.

5. Imortalizaţi momentul naşterii. În timpul travaliului şi al naşterii propriu-zise, mămica nu îşi doreşte decât să îşi ţină pruncul în braţe, să fie sănătos şi să scape de dureri. Fiţi tare şi gândiţi-vă să păstraţi amintirea momentului făcând o fotografie sau filmând câteva imagini. Peste ani şi ani le veţi privi cu plăcere şi vă veţi bucura că le aveţi.