Main menu

header

de Veronica Zărescu

Adesea, adulţii fac promisiuni copiilor doar ca să scape de insistenţele lor sau atunci când vor să îi convingă să facă un lucru anume. De exemplu, i se promite celui mic ceva ca să termine mâncarea din farfurie sau ca să îşi strângă jucăriile. Dar respectă toţi părinţii promisiunile făcute copiilor? Din păcate, nu!

Motivaţi-i să îndeplinească şi alte sarcini
Există părinţi care, de cele mai multe ori, fac promisiuni fără să le onoreze din diverse motive, dar cel mai adesea din lipsa timpului. Uneori, ei ştiu de la început că nu se vor ţine de cuvânt, dar vor să-l determine pe copil să facă ceea ce i se cere. Este important de reţinut faptul că, prin respectarea promisiunilor, nu faceţi decât să le dobândiţi celor mici încrederea în dumneavoastră, ca părinţi, ca persoane de referinţă în viaţa lor. De asemenea, ei se vor simţi importanţi şi motivaţi să îndeplinească şi alte sarcini de familie.

Le puteţi pierde încrederea
În momentul în care le faceţi o serie de făgăduinţe, dar nu le respectaţi, i-aţi pierdut pentru totdeauna, deoarece ei ştiu şi sunt convinşi că, indiferent de ceea ce vor face, nu veţi respecta niciodată ceea ce le-aţi spus. Ei se gândesc: „De ce să fac, pentru că oricum nu se ţine de promisiune” sau „Mi-a zis de atâtea ori că (...) dacă iau note bune, dar nici nu-l interesează”. Acesta este un moment în care comunicarea cu micuţul are de suferit şi nu mai puteţi ridica pretenţii în ceea ce priveşte prestaţiile sau comportamentul său.

Orice amănunt e esenţial
În relaţia cu cel mic, orice amănunt este extrem de important, pentru că totul este interpretabil. Dacă doriţi să aveţi o comunicare bună trebuie să adoptaţi un limbaj adecvat, să fiţi corecţi în aprecieri, să le acordaţi respectul meritat, să fiţi foarte expliciţi atunci când le cereţi să întreprindă ceva şi, în special, să vă păstraţi promisiunile făcute în faţa lor. Niciodată să nu făgăduiţi ceva dacă nu vă puteţi respecta promisiunea!