Main menu

header

de Veronica Zărescu

Venirea pe lume a unui copil ar trebui să fie un moment fericit pentru toată lumea, indiferent de mediul în care acesta apare. Este o fiinţă pură, născută într-o lume unde ar trebui să vadă şi să înveţe o multitudine de lucruri frumoase.

Se întipăresc în memorie şi în suflet
Scriu acest articol cu gândul la un băieţel pe care l-am cunoscut recent şi care a trăit experienţe nefericite, dar îmi vin în minte mulţi alţi copii care au trecut prin traume asemănătoare lui. Ce vină au cei mici dacă părinţii sau partenerii de viaţă nu se înţeleg sau dacă taţii, respectiv partenerii mamelor, sunt agresivi şi alcoolici? De ce toate obiceiurile rele ale adulţilor trebuie să se răsfrângă asupra acestor suflete inocente? Din păcate, experienţele negative trăite la vârste fragede rămân întipărite în memoria şi în sufletul celor mici şi, oricât am încerca să îi facem să le uite sau să justificăm comportamentul adultului în acel moment, nu vom reuşi.

Comportamentul negativ va fi copiat
Adevărul este că durerea resimţită în urma agresiunilor fizice şi a cuvintelor urâte adresate de cei din jur în perioada copilăriei nu vor putea fi uitate vreodată. Cel mult ca adult va accepta experienţele trăite, dar va acţiona similar, la rândul său, deoarece acesta este comportamentul pe care l-a învăţat.
Cel mai cutremurător moment pe care îl poţi resimţi ca adult, ca psiholog şi ca părinte este să asculţi toate istorisirile unui copil care a trebuit să sufere din cauza injuriilor şi a agresiunilor fizice barbare, în timp ce se joacă relaxat, departe de toate grijile şi necazurile.
Dacă dorim să avem copii sănătoşi, atât fizic, cât şi psihic, este necesar să fim foarte atenţi la mediul în care-i creştem şi ce fel de educaţie le oferim. În viaţă, ei se vor comporta aşa cum au fost învăţaţi, nu cum s-ar aştepta alţii să o facă.