Main menu

header

de Veronica Zărescu

Deshidratarea este un fenomen des întâlnit, care apare atunci când corpul pierde prea multă apă. Pe tot parcursul zilei, aceasta se elimină prin transpiraţie, urină, materii fecale şi chiar prin respiraţie. Lichidul pierdut trebuie înlocuit, deoarece organele vitale au nevoie de el pentru a funcţiona corect. Cercetările arată că putem supravieţui aproximativ o lună fără mâncare, dar fără apă nu putem trăi mai mult de patru zile. Cei mai afectaţi de deshidratare sunt copiii.

Sunt interzise băuturile carbogazoase
Bebeluşii şi copiii mici se deshidratează mult mai repede decât adulţii, din cauza metabolismului şi a dimensiunii lor reduse. De aceea, ca părinţi, trebuie să aveţi grijă ca ei să consume în fiecare zi o cantitate suficientă de lichide. Sunt de evitat însă, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, băuturile carbogazoase, cu îndulcitori sau cofeină. Acestea nu fac decât să determine organismul să piardă lichide, nicidecum să se hidrateze.
O pierdere severă de lichide poate să apară atunci când copilul are febră mare sau diaree, vomită sau este foarte activ fizic.

Bebeluşii necesită apă din primele zile de viaţă
Deshidratarea la bebeluşi este cauzată de factori precum: incapacitatea de a-şi lua singuri apă sau de a spune că le este sete, nevoia de fluide determinată de medicamentele administrate, dificultatea de a înghiţi, urinarea dificilă, lipsa senzaţiei de sete, predispoziţia către constipare şi consumul mare de suplimente proteice care necesită mai multe lichide pentru a fi procesate.
Chiar dacă este hrănit exclusiv la sân, bebeluşul trebuie să primească o linguriţă cu apă fiartă şi răcită. Cei mai expuşi la deshidratare sunt nou-născuţii şi micuţii cu probleme de sănătate.

Puteţi testa gradul de absorbţie a lichidelor
Corpul nostru poate depista şi combate deshidratarea prin mecanisme specifice. Astfel, dacă organismul dispune de mai multă apă decât are nevoie, va elimina o parte din ea. În caz contrar, rinichii vor secreta un hormon antidiuretic, cu scopul de a încetini procesul de pierdere a lichidului. Dacă bebeluşul dumneavoastră este uşor deshidratat, poate prezenta următoarele simptome: buze crăpate, agitaţie, iritabilitate sau letargie, moleşeală, piele rece şi lipsa poftei de mâncare. Puteţi testa gradul de hidratare a micuţului prin testul ciupitului - prindeţi uşor de piele copilul şi strângeţi uşor cu două degete. În momentul în care îi daţi drumul, pielea trebuie să revină imediat la forma iniţială. Dacă rămâne „strânsă” câteva secunde, este vorba despre deshidratare.