Main menu

header

de Veronica Zărescu

Odată cu venirea toamnei au apărut legumele şi fructele de sezon. O ocazie ce nu trebuie ratată pentru a întări copiilor sistemul imunitar, care va lupta, la iarnă, cu virusurile şi microbii.

Se consumă proaspete
Atât copiii, cât şi adulţii au nevoie de o cură de vitamine pentru întărirea organismului. Şi cum pieţele sunt pline de crudităţi în această perioadă, aveţi de unde alege în fiecare zi câte ceva delicios şi sănătos. Spre exemplu, morcovii, fasolea verde şi portocalele conţin fitonutrienţi (vitamina C şi carotenoide). Aceştia cresc producţia de globule albe şi de interferon, un anticorp care îmbracă suprafaţa celulelor, blocând virusurile. Astfel, încercaţi să le daţi celor mici câteva porţii de fructe şi legume zilnic, dar mai ales acum, când sunt expuşi bronşitelor.
În plus, o alimentaţie sănătoasă le va oferi şansa unei dezvoltări armonioase.

Asiguraţi-vă că dorm suficient
Potrivit unor studii realizate cu subiecţi adulţi, privarea de somn creşte sensibilitatea la îmbolnăviri prin reducerea numărului de globule albe, care sunt armele sistemului imunitar. Acelaşi lucru este valabil şi pentru copii. Aşa că asiguraţi-le momente de repaus şi somn pe săturate.
În cazul bebeluşilor, imunitatea este dată de laptele matern. Acesta are anticorpii necesari pentru a lupta cu diverse elemente nocive din mediul înconjurător, prevenind infecţiile urechii, alergiile, diareea, pneumoniile, meningitele şi infecţiile urinare. Academia Pediatrilor Americani recomandă alăptatul cel puţin un an. Dacă acest lucru nu este posibil, încercaţi să o faceţi măcar în primele două-trei luni de viaţă, pentru a suplimenta imunitatea dobândită în uter.