Main menu

header

de Veronica Zărescu

O modalitate de a ne cunoaşte limitele, de a ne perfecţiona şi de a ne consolida încrederea în noi este să învăţăm din greşeli. De cele mai multe ori, părinţii au tendinţa să-şi ocrotească excesiv copiii, dar cel mai bine ar fi să le permită acestora să mai facă şi greşeli, deoarece este o modalitate de a învăţa.

Oferiţi-i celui mic alternative
Dându-i posibilitatea copilului să aleagă, să încerce şi chiar să greşească îl veţi determina să caute soluţia optimă pentru a duce o sarcină la bun sfârşit. Chiar dacă greşeşte, rolul dumneavoastră de educatori nu este de a-i întări comportamentul eronat prin fraze de genul „ţi-am spus eu, dar nu m-ai ascultat...”, ci de a-i oferi o alternativă cu posibilitatea de a alege singur care va fi pasul următor. Reproşându-i că a greşit, nu faceţi decât să-l determinaţi să se încăpăţâneze în a face aceeaşi greşeală în continuare, tocmai pentru a nu vă da satisfacţie. Orice copil, dacă i se va spune „nu face asta”, „tu nu ştii pentru că eşti mic”, „ascultă-mă pe mine”, va face tot posibilul să procedeze invers, deoarece va dori să experimenteze singur acel lucru.

Lăsaţi-l să aleagă singur
La întrebarea pe care mi-o adresează mămicile: „De ce nu mă ascultă copilul?” le spun întotdeauna: „De ce trebuie să facă ce vreţi dumneavoastră?”. Până în prezent, răspunsul a fost acelaşi: „Pentru că eu sunt mama lui şi aşa trebuie să facă”. Nu! Copiii nu trebuie să facă ceea ce li se dictează, ci este necesar să li se explice în permanenţă că orice acţiune are o consecinţă, să li se ofere posibilitatea de a alege, de a face greşeli, pentru că numai aşa vor învăţa. Ei sunt nişte individualităţi, cu nevoi şi cerinţe proprii, iar noi, adulţii, trebuie să fim pregătiţi pentru a găsi în permanenţă soluţia optimă de a ne face înţeleşi şi de a avea o comunicare bună cu ei. Aşadar, explicaţi-le copiilor orice decizie luaţi şi oferiţi-le posibilitatea de a se bucura de o libertate controlată şi direcţionată de dumneavoastră.