Main menu

header

de Veronica Zărescu

Orice copil se simte bine şi în siguranţă în mediul său, unde este familiarizat cu tot ce-l înconjoară şi cu rutina activităţilor zilnice.

Sprijiniţi riscurile benefice
Poate aţi observat că atunci când mergeţi într-o vizită, într-un loc nou, la persoane necunoscute, copiii sunt mai retraşi, se lipesc de dumneavoastră, nu comunică foarte mult cu cei din jur deoarece se găsesc într-o situaţie necunoscută. Acesta este un moment prielnic de a-i încuraja să experimenteze ceva nou, să-şi facă prieteni noi, să socializeze cu persoane necunoscute.
Îndemnaţi-i întotdeauna să încerce ceva nou, cum ar fi un alt fel de mâncare, un sport, o activitate, prieteni noi şi aşa mai departe. Ca părinte, în momentul în care eşti pus în aceste situaţii, ai tendinţa să-ţi protejezi puiul, deoarece te gândeşti că nu îl poţi lăsa să guste ceva nou, că „dacă i se face rău, dacă nu-i place” sau, în cazul relaţiilor cu alţi copii, „dacă nu se înţeleg, dacă învaţă prostii, poate se accidentează, mai bine să stea lângă mine că nu păţeşte nimic”.

Lăsaţi-i să se descurce singuri
Cei mici au nevoie de libertate de mişcare şi de posibilitatea de a testa. Numai aşa îşi vor dezvolta încrederea în sine. Nu încercaţi să-i salvaţi când nu reuşesc să rezolve ceva sau când se află într-o situaţie dificilă şi, cel mai important, nu vă oferiţi să le îndepliniţi sarcinile, deoarece se dezvoltă sentimentul de dependenţă. În orice activitate şi situaţie nouă încurajaţi-i şi găsiţi calea de mijloc între nevoia dumneavoastră de a-i proteja şi nevoia lor de a experimenta lucruri noi. Numai încercând putem învăţa, numai aşa putem cunoaşte oameni noi, ne putem dezvolta şi evolua. Nu vă temeţi de eşec, fără risc nu există şanse de succes!