Main menu

header

de Veronica Zărescu

Pe parcursul vieţii, ne aducem aminte cu plăcere de copilăria noastră, de toate întâmplările hazlii, de năzdrăvăniile pe care le-am făcut şi de vacanţele minunate, petrecute alături de părinţi şi bunici. Dacă avem aceste amintiri, ne putem considera norocoşi deoarece sunt numeroşi cei care nu s-au bucurat de copilărie, de vacanţele minunate pe care le aşteptam cu nerăbdare şi cu emoţie.

Motivele diferă de la caz la caz
Este foarte dificil de stabit, din afară, care sunt motivele reale pentru care nu toţi copiii se bucură de cea mai frumoasă perioadă din viaţa lor dar, se poate învăţa câte ceva din istorisirile celor care au trecut prin această experienţă nefericită. Sunt mulţi cei care nu au bunici sau rude la ţară ori în afara oraşului de reşedinţă, iar părinţii lor nu-şi permit, din punct de vedere material, să le ofere o vacanţă. Pe lângă aceştia, se numără şi cei care trebuie să lucreze pentru a-şi putea ajuta familia să supravieţuiască, dar şi cei care rămân singuri în grija rudelor deoarece părinţii pleacă în străinătate să lucreze pentru a avea bani să-i întreţină.

Asiguraţi-le amintiri frumoase!
Discutând cu o doamnă am rămas impresionată de povestirile legate de greutăţile pe care le-a îndurat, de mică trebuind să muncească alături de părinţi şi neavând astfel ocazia să se bucure de vacanţe. Mi-a spus, cu lacrimi în ochi: „Mi-aş fi dorit să am copilărie!”, mi-a mărturisit că nu a văzut niciodată Marea Neagră dar, mai mult decât atât, că nu a fost niciodată în împrejurimile oraşului Bucureşti, cu toate că locuia de ani buni în acest oraş. A fost copleşitoare reacţia dânsei în momentul în care a avut oportunitatea de a ajunge la Snagov - a plâns, a dansat, a râs, toată fiinţa ei radia fericire şi uimire, era ca un copil care se bucura de cadoul pe care şi-l dorise din tot sufletul. În acel moment am realizat încă o dată cât de norocoasă sunt, deoarece am avut o copilărie frumoasă, senină şi bogată în experienţe.
Întotdeauna amintirile frumoase sunt cele ce ne însoţesc pe parcursul vieţii şi ne oferă acea stare de bine, chiar dacă traversăm momente mai dificile. Oferiţi-le celor mici amintiri frumoase deoarece copilăria este cea care-şi pune cel mai adânc amprenta asupra acestora, influenţându-i ulterior în viaţă!