Main menu

header

de Veronica Zărescu

Gestul de a oferi sau felul în care primim un cadou pare un gest reflex, lipsit de vreun ritual special. Dar nu este aşa. Există semnificaţii şi simboluri legate de fiecare moment din viaţa cuiva drag care pot indica un dar potrivit. Astfel, părinţii trebuie să folosească orice ocazie pentru a le explica micuţilor semnificaţia gestului de a oferi un cadou şi modalitatea de a-l alege.

Cadoul se dă în mână, nu se lasă la întâmplare
La o aniversare, darul şi florile se oferă sărbătoritului în mod natural, fără a atrage atenţia asupra gestului în sine, fără a vorbi tare. Cadoul se dă în mână, nu se lasă pe o masă la întâmplare şi nici nu se „pasează” mamei celui aniversat. Cel care primeşte, trebuie să facă acest lucru cu eleganţă, deschizându-l şi bucurându-se de darul primit, fără să îşi manifeste dezamăgirea, chiar dacă nu este cadoul mult aşteptat. Florile se pun într-un vas cu apă pentru a nu se ofili şi pentru a parfuma şi înfrumuseţa încăperea unde are loc petrecerea.

Alegeţi obiecte plăcute şi potrivite
Dacă sărbătoritul joacă tenis sau fotbal, de exemplu, i se pot oferi o rachetă, accesorii pentru practicarea acestor sporturi ori o minge. Dacă iubeşte cărţile de aventuri, i se poate dărui o carte de Jules Verne, iar dacă îi plac desenele animate, ar fi potrivit un DVD marca Walt Disney. Nu sunt recomandate drept cadou animalele, chiar dacă sunt preferatele sărbătoritului, cel puţin nu înainte de a avea acordul părinţilor săi.

Florile oferite trebuie să fie naturale
Pe lângă aniversările sau petrecerile la care sunt invitaţi, cei mici ar trebui să ştie că se fac daruri şi cu ocazia zilelor de 1 şi 8 Martie, de Paşte, de Crăciun, de Revelion sau atunci când se sărbătoresc evenimente precum reuşita la o lucrare de control, ori câştigarea unui concurs.
Orice vizită trebuie însoţită de o mică atenţie pentru gazde. Florile şi cărţile nu dau niciodată greş în astfel de situaţii. Primele trebuie să fie naturale, impare ca număr, întotdeauna ambalate în hârtie transparentă sau opacă, care nu acoperă în totalitate buchetul. Cartea se poate da în dar fără a fi ambalată în hârtie specială sau în pungă de cadou.