Main menu

header

de Veronica Zărescu

Odată cu intrarea copiilor în etapa pubertăţii şi a adolescenţei apare problema lipsei de înţelegere. Această vârstă reprezintă cea mai dificilă perioadă din viaţa lor, deoarece începe procesul de maturizare, li se dezvoltă personalitatea şi învaţă să se integreze în rândul adulţilor.

Transformări pe toate planurile
În această etapă a vieţii lui, copilul suferă o serie de transformări pe toate planurile - şcolar, fizic, psihic şi social. Începerea cursurilor gimnaziale presupune o readaptare la cerinţele şcolare, deoarece domeniile de studiu se diversifică şi sunt predate de profesori diferiţi, fiecare cu cerinţe specifice.
În plan fizic, organismul suferă o serie de modificări, observându-se o accelerare a creşterii, dezvoltarea organelor sexuale, apariţia pilozităţii şi altele.
Şi psihic se schimbă totul, deoarece apare dorinţa de independenţă, de identificare a resurselor personale, de conturare a identităţii proprii. Întreaga personalitate este în formare, copilul descoperindu-şi noi aptitudini şi concepţii despre lume şi viaţă. El îşi dezvoltă atitudini şi îşi construieşte idealuri pentru viitor.

Perioada marilor schimbări
În concluzie, aceasta este perioada marilor schimbări, în care apar numeroase întrebări şi frământări. Este momentul în care copilul doreşte să se impună, să se exprime, să fie ascultat şi înţeles. Totodată, începe să se opună cerinţelor familiei şi vrea să fie tratat ca un adult.
Prin această scurtă trecere în revistă a modificărilor ce apar la pubertate şi adolescenţă, am dorit să subliniez motivele pentru care cei mici se simt neînţeleşi. Ei îşi caută locul şi rostul, iar aceşti ani abundă în provocări şi în trăiri interioare. Acesta este motivul pentru care tinerii au nevoie de susţinerea şi de înţelegerea familiei, mai ales a părinţilor, care trebuie să aibă mult tact şi răbdare pentru a facilita trecerea lor prin această etapă „explozivă” din viaţa lor.