Main menu

header

de Veronica Zărescu

Pentru fiecare copil există un moment de separare de părinţi, iar acesta poate coincide cu prima plecare în tabără. Este posibil ca unii dintre cei mici să nu fie pregătiţi să doarmă într-un alt loc decât în camera lor, departe de mamă şi de tată, motiv pentru care pot apărea scene cu plâns, un disconfort real pentru grup.

Decizia trebuie să îi aparţină în totalitate
A pleca departe de cei dragi este un moment dificil şi foarte important pentru copil. De aceea, decizia e bine să îi aparţină în totalitate. Părinţii însă trebuie să hotărască întâi dacă micuţul ar fi pregătit pentru această aventură şi după aceea să îi expună situaţia. Important este să nu îl forţaţi şi să îi daţi toate datele problemei, cum ar fi: cu cine va merge, câte nopţi va dormi acolo, ce activităţi va avea şi cu ce se va deplasa. Orice neconcordanţă între spusele părinţilor şi programul din tabără îl poate speria.

Devine mai încrezător în propriile forţe
Deşi este destul de greu pentru un părinte să îşi lase „puiul să îşi ia zborul”, trebuie ţinut cont de avantajele unei astfel de ieşiri. În tabere, copiii învaţă să relaţioneze unii cu alţii, sunt nevoiţi să se descurce singuri în anumite situaţii şi devin mai încrezători în propriile forţe.
Există mai multe feluri de tabere, pe care vi le vom prezenta în numărul viitor al revistei noastre, cum ar fi cele tematice, în care, timp de câteva zile, se organizează activităţi pe un anumit domeniu, sau tabere de aventură, pentru explorarea mediului înconjurător. Astfel de ocazii sunt foarte importante şi utile pentru cei mici, deoarece îi ajută să vadă şi să experimenteze ceea ce au învăţat şi ceea ce li s-a predat la nivel de teorie la şcoală sau la grădiniţă.

Indicii pentru părinţi
Dar cum ştim dacă este sau nu pregătit să plece singur? Există mai multe indicii pentru părinţi. Dacă cel mic a mai mers câteva zile la bunici sau cu alte rude la iarbă verde şi dacă a participat la petreceri ale prietenilor unde a fost nevoit să rămână peste noapte în alt loc decât acasă, se poate spune că îi va fi mai uşor. De asemenea, dacă manifestă interes şi curiozitate faţă de tabere şi dacă nu pare îngrijorat atunci când discutaţi acest subiect, înseamnă că este momentul să îl lăsaţi singur. Înainte de plecare asiguraţi-vă că este perfect sănătos şi anunţaţi cadrele didactice care îl însoţesc dacă este alergic la vreun aliment sau la înţepături de insecte. (va urma)