Main menu

header

de Veronica Zărescu

Violenţa în rândul copiilor este un subiect destul de disputat în ultima vreme. Întrebarea care se pune este: „De ce”? Cum pot fi copiii atât de agresivi? Ce-i poate determina să reacţioneze astfel?

Agresivitatea se învaţă acasă
În general, motivele trebuie căutate în sânul familiei. Copiii violenţi provin, de regulă, din familii dezorganizate sau din medii în care agresiunile fac parte din viaţa cotidiană. Dar acestea nu sunt singurele motive. La fel de importantă este influenţa internetului sau a televizorului asupra personalităţii micuţilor. Am în minte cazul unor fraţi, fetiţă şi băieţel, ea în vârstă de 4 ani, el de 2 ani. Fetiţa era deosebit de agresivă cu frăţiorul ei atunci când era nemulţumită de ceva. Îşi vărsa asupra lui toată furia, pedepsindu-l pentru ceva ce nu reuşea ea să facă, nu pentru vreo greşeală de-a lui. Am tot stat să mă întreb ce o determina să aibă acest comportament nejustificat asupra fratelui său. În orele de terapie, prin joacă, am aflat amănunte legate de atmosfera din casă şi de relaţia de comunicare dintre părinţii lor. Aşadar, adevăratele motive ce o determinau să-şi pedepsească fratele erau legate de mediul familial, care era foarte tensionat, deoarece tatăl consuma băuturi alcoolice în exces şi când se întorcea acasă de la bar, în toiul nopţii, îşi trezea toată familia, agresându-i atât verbal, cât şi fizic. De multe ori, noaptea târziu, copiii trebuiau să plece împreună cu mama lor să doarmă pe la vecini sau în parc, pentru a scăpa de bătăile tatălui.
Acesta este însă doar un exemplu dintre numeroasele cazuri de violenţă în familiile copiilor. Şi atunci oare de ce ne mai întrebăm ce-i face pe micuţi să recurgă la acte de agresivitate în viaţa de zi cu zi, când de fapt familia şi societatea asta le oferă?