Main menu

header

de Veronica Zărescu

Momentul ideal pentru încălţări este atunci când micuţul începe să stea în picioare sau să meargă singur fără sprijin. Dacă ştrengarul se simte bine încălţat ar putea începe să meargă mai repede. Dacă nu, va prefera să rămână, încă o perioadă, la mersul de-a buşilea, care îi conferă mai multă libertate de mişcare.

Ghetuţele, utile după 1 an
Toţi bebeluşii au picioarele plate la naştere şi multe luni după aceea. Aşadar, este inutil să puneţi nişte încălţări rigide unui sugar. Ghetuţele nu sunt utile înaintea primilor paşi, adică în jurul vârstei de 1 an. În plus, pentru o mai bună dezvoltare, este recomandat să lăsaţi copilul să meargă în picioarele goale sau cu şosete din bumbac. În acest fel, micuţul va învăţa să îşi controleze mai bine echilibrul, fiind în contact direct cu solul.

Cum arată încălţările ideale
Pentru a vă ajuta să faceţi alegerea corectă pentru copilul dumneavoastră vă vom da câteva sfaturi despre cum trebuie să fie prima pereche de ghetuţe:
- să aibă un toc de cel mult doi centimetri;
- cu vârful rotund şi lat, pentru ca degetele de la picioare să poată să se întindă în voie;
- cu „arici”, deoarece sunt mai uşor de folosit decât cele cu şiret;
- din piele flexibilă, pentru că permite o mai bună aerisire a picioruşelor;
- de mărime perfect adaptată la dimensiunile piciorului;
- partea de sus a încălţărilor trebuie să fie flexibilă, în vreme ce ştaiful, adică partea din spate, trebuie să fie rigid, pentru ca piciorul să nu se răsucească în timpul mersului;
- branţul trebuie să fie dintr-un material care să nu permită alunecarea piciorului.

Luaţi-i numărul potrivit!
Pentru a asigura copilului o corectă dezvoltare a picioarelor ţineţi seama de următoarele sfaturi:
- nu daţi copilului încălţăminte de ocazie. Aceasta este deformată deja de cel care a purtat-o;
- nu cumpăraţi niciodată o pereche de încălţări prea mari, pentru a face economie la bani. Frecarea picioruşului de ghetuţe va duce la apariţia băşicilor şi, implicit, a durerilor de picioare;
- prima pereche de încălţări ar trebui să fie ghetuţe, chiar dacă este vară, pentru că piciorul stă fix şi permite copilului să păşească încrezător şi corect.