Main menu

header

de Veronica Zărescu

Prinderea degetelor în cadrul uşii este o leziune foarte frecventă la copiii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 3 ani. Fără a conştientiza pericolul şi dornic de a o urma pe mami prin casă, copilaşul are tendinţa de a-şi plasa degeţelele în cadrul uşii. Aşa se întâmplă că unul sau mai multe degete sunt prinse în uşă şi se provoacă o secţionare parţială sau chiar totală.

Aplicaţi un pansament curat şi uscat
În primul rând păstraţi-vă calmul pe cât posibil şi încercaţi să liniştiţi copilul, pentru a putea să îi administraţi un analgezic pe cale rectală. Examinaţi leziunile şi aplicaţi un pansament curat şi uscat. Este foarte important să găsiţi partea secţionată lipsă, să o puneţi într-un săculeţ închis şi să adăugaţi o pungă cu gheaţă deasupra. Deplasaţi-vă rapid la Spitalul de Urgenţă pentru copii sau solicitaţi o ambulanţă la numărul 112. În niciun caz nu aplicaţi pe rană sau pe partea secţionată niciun produs colorat, spumant sau cu alcool. Nu-i daţi analgezice micuţului pe cale orală, pentru a oferi posibilitatea realizării unei intervenţii chirurgicale de urgenţă. Chiar dacă este vorba despre o simplă unghiuţă, ea trebuie recuperată şi pusă la loc, pentru ca noua unghie să crească aşa cum trebuie.

Cumpăraţi apărători pentru uşile din interior
În primul rând, nu lăsaţi nesupravegheat copilul nici măcar o secundă din momentul în care începe să se deplaseze. Chiar dacă sunteţi grăbită şi obosită, urmăriţi cu atenţie unde se află micuţul, dacă vă urmează sau dacă nu are mânuţele pe cantul uşii. La fel se poate întâmpla ca uşa să se trântească din cauza curentului. Oricum, pentru a evita astfel de accidente puteţi achiziţiona apărători pentru uşile din interior, care împiedică închiderea lor completă, lăsând un spaţiu ce permite micuţului să tragă mânuţa. Dacă nu vă permiteţi financiar achiziţionarea acestor accesorii, recurgeţi la nişte improvizaţii, cum ar fi pernuţa de uşă sau un scaun pus în dreptul uşii deschise.