Main menu

header

de Dana Purgaru

Oricât ar părea de banală, inflamaţia mamelelor, numită şi mastită, se poate transforma într-un simptom foarte grav, care afectează viaţa căţelei sau a pisicii. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă spune la ce se poate ajunge din această cauză, în lipsa unui tratament adecvat.

Poate pune viaţa în pericol
Mastita este o boală care afectează femelele aflate în perioada de lactaţie sau care suferă de pseudogestaţie ori de lactaţie falsă. Simptomele sunt: durere locală, apatie, febră, tumefacţie a mamelelor afectate, roşeaţă locală, evacuarea unui lapte sau a unui lichid lăptos de diverse culori şi chiar hemoragic. „În anumite condiţii, mamela poate fi chiar cangrenată şi poate compromite chiar şi viaţa animalului. Dacă femela are pui de alăptat, aceştia trebuie retraşi de la supt până la vindecare, iar lactaţia va trebui stopată medicamentos. Tratamentul cu antibiotice eficiente este imperios necesar, iar în cazul mamitei gangrenoase ori abcedante se impune intervenţia chirurgicală de îndepărtare a zonelor afectate, salvând astfel viaţa femelei”, ne-a declarat specialistul. Dacă observaţi aceste simptome la căţeaua sau la pisica dumneavoastră trebuie să mergeţi imediat la medicul veterinar.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.