Main menu

header

de Dana Purgaru

De la mănăstirile din Tibet, din anul 400 î.Hr. şi până astăzi, câinele Pug şi-a dovedit valoarea de companion, în special la curţile regale.

De-ai casei în mănăstirile budiste
Câini asemănători Pug-ului erau o prezenţă obişnuită în mănăstirile budiste din Tibet, în jurul anului 400 î.Hr. De atunci, el a călătorit împreună cu oamenii şi a ajuns în cele mai nebănuite colţuri ale lumii. Nu se cunosc strămoşii acestei rase, se bănuieşte că ar fi rezultatul încrucişării între Bulldog şi Dog de Bordeaux.
În secolul al XVI-lea, Pug-ul a devenit un câine de salon pentru aristocraţi, atingând o maximă de popularitate în epoca victoriană în Europa, în special în Olanda, dar şi în Japonia.

Blana poate avea mai multe culori
Acest câine are o talie mică, un corp cu aspect îndesat, cu o musculatură bine dezvoltată. Capul este masiv, rotund, botul scurt şi pătrăţos, de culoare neagră, cu multe cute, dinţii inferiori se aşază înaintea celor superiori, iar ochii sunt lucioşi, închişi la culoare. Picioarele sunt drepte şi solide, blana este moale, de culoare portocalie, neagră, cafenie sau argintie, iar coada este răsucită în sus. Înălţimea este de 30-36 cm la mascul şi de 25-30 cm la femelă, iar greutatea este de 6-10 kg.

Vioi şi neastâmpărat
Din punct de vedere al temperamentului, aceşti câini sunt foarte vioi, jucăuşi şi neastâmpăraţi. Pot fi uşor încăpăţânaţi, deoarece sunt inteligenţi şi văd lucrurile într-un mod mai profund faţă de cum li se cere. Nu manifestă agresivitate şi au obiceiul de a hoinări atunci când sunt liberi. Le place să fie mereu în compania cuiva şi adoră să aibă mereu ceva de făcut în familie. Pot fi crescuţi cu succes împreună cu cei mici sau cu alte animale.

Are nevoie de mişcare
În ciuda faptului că are dimensiuni mici, acest câine are nevoie de multă mişcare, trebuie să facă plimbări lungi în fiecare zi, însă mare atenţie la temperaturile ridicate sau foarte scăzute, din cauza conformaţiei botului scurt şi pătrăţos care nu le permite o ventilaţie corespunzătoare. Blana se îngrijeşte zilnic cu o perie din păr sau cu un piepten fin. Problemele de sănătate cel mai des întâlnite la această rasă sunt: alergii, ulcere corneene, displazie de şold, obezitate, artrită, conjunctivite şi keratite.
Durata medie de viaţă este de 13 ani.

Uşor de dresat
Pug-ul este uşor de dresat şi se poate adapta foarte bine la viaţa de apartament. Este indicat ca până la 1 an să înveţe comenzile de educare standard pe care şi le va însuşi foarte repede. Pentru el, totul este o joacă, deci dresajul trebuie efectuat ca atare.