Main menu

header

de Dana Purgaru

De multe ori se întâmplă ca stăpânii de câini să atribuie însuşiri specifice omului animalului deţinut, explicând în acest fel multe dintre reacţiile observate în urma interacţionării cu acesta. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, aduce câteva precizări referitoare la întrebări mai frecvente, cum ar fi: „Câinele meu are coşmaruri?”, „Simte lipsa mea?” şi „De ce nu-i place să stea singur acasă?”

Visează mai intens decât noi
Activitatea cerebrală a câinelui, din timpul somnului, sugerează existenţa unor vise. „Acestea sunt mai scurte şi mai intense decât în cazul omului, existând, desigur, şi posibilitatea ca aceste vise să nu fie mereu plăcute, putând fi însoţite de mişcări necontrolate ale membrelor”, ne-a spus medicul veterinar.

Feriţi-l de schimbări bruşte
În ceea ce priveşte reacţiile patrupedului ca urmare a abandonului, a despărţirii pe perioade variabile de stăpân sau de un partener, acestea sunt cauzate mai mult de stresul de adaptare. „Resimte o schimbare în obiceiurile şi reflexele formate în timp, «dragostea de stăpân» fiind mai degrabă un disconfort, o lipsă de afecţiune sau de atenţie şi, de cele mai multe ori, o stare de frică”, a completat specialistul. Câinii care suferă de acest episod de anxietate ca urmare a despărţirii sunt, de obicei, cei ce beneficiază de multă atenţie şi care se sperie uşor. Aceştia trebuie protejaţi de schimbări bruşte.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.