Main menu

header

de Dana Purgaru

Se ştie că furnicile sunt insecte sociale, care trăiesc în colonii mari şi au o ierarhie bine stabilită. Ceea ce nu se ştia însă până acum este că acestea fac un soi de politică, semănând foarte mult în comportament cu oamenii.

Îşi dau jos regina şi fac referendum
Temperamentul furnicilor diferă în funcţie de zona în care acestea trăiesc, sunt de părere cercetătorii britanici din cadrul Universităţii Leicester, care au studiat în mod comparativ exemplare din Marea Britanie şi din Spania. Cele din zonele spaniole au un temperament fierbinte, la fel ca şi oamenii, şi fac de multe ori asasinate politice şi revoluţii prin care îşi detronează regina pentru a instala pe tron altă furnică ce a câştigat, între timp, simpatia coloniei. Reginele-mătci sunt atacate şi hărţuite permanent de furnicile-lucrătoare şi ajung să nu mai poată depune ouă. Iată că în acest caz „poporul” decide cine îl conduce.

Se dedau chiar şi la asasinate!
În contrast cu furnicile din Spania, cele din Marea Britanie au un temperament mai limfatic şi uneori chiar apatic. „Contrastul dintre puterea funicilor-lucrătoare spaniole şi cea a omoloagelor lor britanice este unul foarte evident. Am fost martori la numeroase revoluţii în care lucrătoarele furioase nu s-au mulţumit doar cu detronarea reginelor, ci le-au şi ucis. Presupunem că sunt mai agresive din cauza condiţiilor diferite de trai - vieţuiesc doar în zone montane, organizate în colonii mici, iar reginele trebuie să găsească permanent locuri noi care să ofere hrană şi condiţii de trai cât mai bune”, a declarat dr. Robert Hammond, cercetător în cadrul studiului.