Main menu

header

01-03-1de Ana Trifan

Un Pitbull, de care nişte traficanţi încercaseră să scape închizându-l într-un congelator, a ajuns nu numai să supravieţuiască şocului termic şi abuzurilor la care fusese supus, dar a devenit şi un excelent câine poliţist.

Rănit şi îngheţat
În 1997, poliţistul Ron Clark Jr, din Buffalo, SUA, a fost chemat să intervină într-o locuinţă din care fuseseră auzite mai multe împuşcături. Era vorba despre reşedinţa unui cunoscut traficant de droguri, dar, când a sosit la faţa locului, protagoniştii împuşcăturilor dispăruseră.
Cercetând locuinţa, poliţistul a ajuns pe terasa din spatele casei, unde era un congelator abandonat şi l-a deschis. Înăuntru: un sac de gunoi negru, uşor umflat. „Am îndreptat lanterna spre el şi a început să mişte. M-am temut să nu fie un bebeluş”, şi-a amintit poliţistul. Însă era un căţel de doar 5 luni, din rasa Pitbull, îngheţat, rănit şi plin de sânge închegat. Cum avea să se afle mai târziu, căţelul fusese folosit drept momeală în luptele de câini.

Nimeni n-a vrut să-l adopte
Clark a dus puiul, care era aproape mort, la un adăpost, unde a primit îngrijiri şi a fost botezat Popsicle, după numele unei celebre îngheţate pe băţ din SUA. „Era într-o stare foarte rea, dar era drăguţ şi l-am plăcut”, le-a mărturisit jurnaliştilor consilierul pentru adopţii canine Shannon Willie, cea care l-a şi botezat pe căţel. Popsicle şi-a revenit şi s-a pus repede pe picioare, însă toţi cei care veneau la adăpost ca să adopte un câine îi aruncau doar o privire, întrebau de rasă, apoi îi întorceau spatele. Nimeni nu era încântat de ideea de a avea un Pitbull.

Trimis la şcoala canină
După o vreme, cei de la adăpostul pentru câini l-au contactat pe ofiţerul Sally Bar, de la Poliţia de Frontieră SUA, un specialist canin. Şansele nu erau foarte mari, dar cei de la adăpost sperau că Popsicle s-ar putea califica pentru şcoala de formare canină de la Front Royal.
Din cei 500 de câini pe care-i testase ofiţerul timp de trei ani, doar patru s-au calificat. Printre ei a fost şi Popsicle, care a reuşit, în februarie 1998, să termine şcoala primul din clasa sa. După numai două luni avea să aducă şi dovada clară a talentului şi educaţiei sale, detectând o importantă captură de droguri.

Captură-record
La sfârşitul antrenamentului de la centrul de dresaj, câinele a fost preluat de noul său partener, poliţistul J.J. Trevino, ca să lucreze împreună în oraşul Pharr, din Texas. La puţin timp de la instalarea la locul de muncă, Popsicle i-a condus pe oamenii legii la remorca unui camion în care a fost găsită nu mai puţin de o tonă şi jumătate de cocaină, cu o valoare de piaţă estimată la aproape 140 de milioane de dolari. Captura a fost cea mai mare făcută într-un deceniu în zonă. „Ar fi trebuit să-l vedeţi cum lătra şi se ridica în două picioare, încercând să ajungă în camion”, a relatat partenerul lui Popsicle despre intervenţia antidrog.
Popsicle şi J.J. au lucrat împreună pentru alte câteva luni, apoi câinele a fost rechemat la Front Royal, pentru un dresaj suplimentar.

A ajuns vedetă
La şcoala de dresaj a fost pus în echipă cu Rudy Carr, un agent aflat în căutarea unui nou partener canin. Cei doi au absolvit cu brio şi au plecat să lucreze la Port of Roma, în Texas. Acolo, Popsicle a făcut nu mai puţin de 24 de capturi de marijuana, estimate la o valoare de 640.000 de dolari, o captură de cocaină în valoare de aproape 7 milioane de dolari şi două capturi de bani cu o valoare totală de 65.144 de dolari.
Pe lângă munca grea de detectare a drogurilor, Popsicle şi Carr au fost nevoiţi să facă faţă şi statutului de vedete, pentru că mulţi voiau să-l vadă şi să-l cunoască pe Pitbullul poliţist. Cei doi au apărut în mai multe ziare şi reviste, precum şi la tv, inclusiv la celebra emisiune Oprah.

Se crede... Cocker

Prezentarea în presă a lui Popsicle a fost menită să-i evidenţieze atât talentul, cât şi să tragă un semnal de alarmă asupra situaţiei câinilor maltrataţi. Deşi a fost abuzat, după ce a fost îngrijit şi educat de oameni cu suflet, a ajuns să lupte chiar împotriva unor persoane de tipul traficanţilor care-l folosiseră la bătăile cu câini şi-l abandonaseră într-un congelator. În timp ce lucra la Port of Roma, Popsicle a suferit un accident la genunchi şi a avut nevoie de o operaţie care l-a scos din cariera sa de poliţist. Câinele este astăzi pensionat şi trăieşte o viaţă fericită în casa lui Rudy Carr, partenerul său care l-a şi adoptat. „Doar noi ştim că el este un Pitbull. El se crede Cocker”, a declarat stăpânul.