Main menu

header

de Dana Purgaru

Din păcate, o dată cu vârsta înaintată, încep să apară diverse probleme de sănătate atât la noi, cât şi la animăluţele noastre. În cazul câinilor de rasă, există şi predispoziţii la anumite boli pe care proprietarii trebuie să le cunoască pentru a le preîntâmpina. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă oferă câteva exemple în acest sens.

Boxerul, predispus la afecţiuni cardiace
Basset-hound - o dată cu înaintarea în vârstă este uşor de observat apariţia unor afecţiuni de genul alergiilor plurifactoriale, osteopatii, torsiune gastrică, defecte de coagulare sau glaucom.
Beagle - în timp, s-au depistat afecţiuni precum: dermatite alergice, tumori ale vezicii urinare, hipoacuzie, cataractă, jigodie, ca urmare a unei mai mari predispoziţii, hernie de disc, hemofilie ori epilepsie.
Bichon - are predispoziţie la acumularea de tartru, epilepsie, luxaţie patelară şi afecţiuni corneene.
Boxer - pot apărea afecţiuni cardiace, dermatite, hipoacuzie, torsiune gastrică, gingivite, melanom, dar şi alte tipuri de tumori ori keratite.
Ciobănesc belgian - manifestă predispoziţie pentru: displazie de şold, tumori gastrice sau afecţiuni ale sistemului nervos central.
Ciobănesc german - destul de des sunt întâlnite boli precum: dermatite de hipersensibilizare, displazie de cot sau de şold, artroză, neuropatii periferice, gastroenterite, osteosarcom, cataractă sau hemofilii.

Displaziile îi vizează pe Golden retrieveri
Chihuahua - este cunoscut pentru maladii precum glaucom, hemofilie, hipoglicemie, keratite şi dermatite.
Collie - mai des întâlnite, o dată cu vârsta, sunt: hipoacuzie, lupus eritematos, epilepsie, hernie inghinală, pemfigus eritematos şi alergii medicamentoase.
Doberman - pot apărea: ateroscleroză, entropion, displazie de cot ori de şold, hipertiroidism, osteosarcom, cardiomiopatie dilatativă şi coagulopatii.
Fox terier - este cunoscut pentru glaucom, dislocarea umărului, hipoacuzie ori tumori splenice.
Golden retriever - s-au observat predispoziţii spre displazie de şold sau de cot, dermatite, alergii şi osteosarcom.
Shnautzer uriaş - în timp, pot apărea: displazii de şold, seboree sau tumori cutanate.
Pentru a nu ajunge să fiţi surprinşi de apariţia unor astfel de probleme, mergeţi des la consult la medicul veterinar şi respectaţi sfaturile acestuia!

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.