Main menu

header

de Dana Purgaru

Doriţi să achiziţionaţi un câine de dimensiuni mici, cu o înfăţişare specială şi cu un temperament activ şi potrivit pentru apartament? În acest caz, Pomeranianul e o opţiune excelentă.

Adorat de Regina Victoria
Aşa cum indică şi înfăţişarea sa, Pomeranianul se trage din câinii de sanie din Laponia şi Islanda, fiind însă cel mai mic din grupa numită popular „Spitz”. El a fost adus pe coasta de sud a Mării Baltice din ţinuturile Pomerania acum câteva sute de ani. Popularitatea sa a crescut foarte mult în momentul în care Regina Victoria a devenit interesată de această rasă.
Acest câine, care seamănă cu o vulpe de talie mică, are o înălţime de circa 30 cm şi o greutate de până la 3 kg. Blana este de dimensiuni medii, deasă, de diverse culori, de la monocolor la combinaţii de nuanţe. Urechile sunt ascuţite, iar coada este purtată în sus, către spate.

Potrivit pentru familiile cu copii
Din punct de vedere al personalităţii, Pomeranianul este recunoscut ca fiind foarte complex. Îi place să aibă mereu ceva de făcut, să fie în centrul atenţiei, înconjurat de animale sau de oameni şi se plictiseşte uşor. Din cauza faptului că este foarte activ, poate fi obositor pentru persoanele sedentare, însă este un adevărat deliciu pentru familiile cu copii.
Poate fi şi un bun câine de pază, care semnalează prezenţa străinilor.
Este indicat să fie învăţat de mic comenzile esenţiale pentru educaţie, în special pentru stoparea lătratului excesiv şi a tendinţelor de posesivitate.
Blana necesită pieptănare zilnică sau o dată la două zile, pentru a se preveni formarea câlţilor. La fel ca în cazul altor rase, se recomandă vizita regulată la veterinar, deoarece Pomeranianul este predispus la câteva afecţiuni, precum: luxaţia patelară, căderea traheală sau probleme oculare. Durata de viaţă a acestei rase este de până la 15 ani.