Main menu

header

de Dana Purgaru

Dacă aveţi o căţeluşă sau o pisicuţă gestantă este indicat să îi faceţi cel puţin o ecografie. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, vă spune mai multe despre această procedură.

Pentru a afla dacă femela este gestantă, dacă puii sunt sănătoşi şi dacă totul merge bine, este esenţială supravegherea prin ecografie. „Prin această metodă se poate confirma prezenţa fetuşilor încă de la vârsta de 17 zile la pisică şi de 20 de zile la căţea, când se observă activitatea cardiacă fetală. Pentru un diagnostic precis, vârsta optimă de identificare a gestaţiei este de 28 de zile”, ne-a spus medicul veterinar. După 30 de zile de la montă se pot evalua funcţiile cardiace şi mişcările fetale şi pot fi descoperite din timp unele infecţii. De asemenea, se poate aproxima numărul puilor.

O metodă noninvazivă
După fătare este necesară o nouă ecografie, pentru a vă asigura că nu există complicaţii. „Astfel se pot examina căile genitale, pentru a descoperi o eventuală retenţie placentară, prezenţa unor produşi nefătaţi sau unele inflamaţii uterine”, ne-a mai spus specialistul.
Metoda ecografică este noninvazivă, nedureroasă, nu costă mult şi se realizează numai la cabinete de specialitate.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.