Main menu

header

de Dana Purgaru

Una dintre rasele de pisici care au apărut recent, prin încrucişări între alte rase, este Colorpoint Shorthair. După cum se observă din aspectul său, a moştenit coloritul şi desenul Siamezei, însă a împrumutat de la aceasta şi comportamentul specific.

Recunoscută oficial în anul 1974
Colorpoint Shorthair este o rasă de pisici de talie medie creată din rase precum Siameză, Abisiană şi domestice roşcate de crescători americani şi englezi, după Al Doilea Război Mondial. Exemplarele obţinute au fost împerecheate la rândul lor cu pisici Siameze. După îndelungi controverse, noua rasă a fost recunoscută oficial în 1974.

Are ochii albaştri
Această pisică are corpul lung, musculos, puternic, cu picioare înalte, subţiri. Coada trebuie să fie dreaptă, iar vârful să nu fie îndoit. Capul este alungit, urechile sunt mari şi uşor rotunjite la vârfuri, ochii sunt migdalaţi, de culoare albastră, iar blana este scurtă, deasă, lucioasă, fină, mai deschisă la culoare decât în cazul Siamezei (alb, bej sau crem, cu extremităţile maronii, gri, crem sau roşcate).
Masculii sunt în general mai mari decât femelele, greutatea medie a felinelor din această rasă fiind de 5-7 kg la femele şi 7-9 kg la masculi.

Este foarte energică
Temperamentul acestei pisici seamănă foarte mult cu al Siamezei - e iubitoare, fidelă stăpânului său, foarte activă, jucăuşă, inteligentă şi curioasă din cale afară. Din păcate, deoarece e de multe ori prea energică şi gălăgioasă nu e potrivită oricărei persoane sau familii. Obişnuieşte chiar ca atunci când îşi doreşte foarte mult un lucru, fie că e vorba despre atenţie şi joacă sau despre o anumită mâncare, să miorlăie până când stăpânul cedează şi ea obţine ceea ce îşi doreşte.
Vestea bună însă este că această rasă este potrivită persoanelor care sunt alergice la părul de pisică, deoarece provoacă foarte puţine neplăceri din acest punct de vedere.

Îi place să se caţere
Pentru a avea o astfel de pisică fericită şi preocupată este indicat să îi oferiţi cât mai multe etajere pe care să se caţere, cât mai multe jucării interesante şi, de asemenea, să îi alocaţi timp pentru a o îngriji şi a o binedispune.
Are nevoie de periat o dată la câteva zile şi de o dietă bogată în proteine.
Speranţa de viaţă este de 9-15 ani.