Main menu

header

de Dana Purgaru

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a hotărât că 2011 va fi „Anul liliacului”, deoarece aceste fiinţe sunt unele dintre cele mai persecutate de pe planetă, din cauza miturilor false care le afectează imaginea.

Sunt inofensivi
Deşi foarte multă lume se sperie de lilieci, aceste mamifere sunt, în realitate, complet inofensive şi nu sunt purtătoare de boli, aşa cum se spune. Rolul lor în natură este pozitiv, deoarece ajută agricultura prin răspândirea seminţelor şi polenizarea culturilor. Pentru a atrage atenţia populaţiei asupra necesităţii şi, de ce nu, a frumuseţii liliecilor, aceştia au devenit protagoniştii unei campanii de informare, protejare şi studiu, organizată de Convenţia ONU pentru conservarea speciilor migratorii ale animalelor sălbatice (CMS) şi de Acordul pentru Conservarea Populaţiilor de Lilieci Europeni (Eurobats).
În întreaga lume există circa 1.100 de specii de liliac, dintre care circa jumătate riscă să dispară. „Comparaţi cu animale precum tigrii şi elefanţii, liliecii primesc foarte puţină atenţie pozitivă, deşi sunt nişte mamifere fascinante şi joacă un rol indispensabil în conservarea mediului”, a declarat Andreas Streit, secretarul executiv al Eurobats.

Singurele mamifere zburătoare
Liliecii sau chiropterele sunt singurele mamifere capabile să zboare. Pentru aceasta, membrele posterioare li s-au transformat în aripi. Ei duc o viaţă nocturnă şi se orientează în beznă prin ultrasunete, asemeni unui sonar. În lume există 970 de specii, care trăiesc în medii diferite, de la Ecuator până în zona arctică. În funcţie de mediul înconjurător, ei consumă de la polen şi nectar până la insecte şi sânge de animale. Ţara noastră este recunoscută pentru mulţimea liliecilor, având două familii - Rhinolophidae şi Vespertilionidae - cu 30 de specii din totalul celor 45 din Europa.

Protejaţi prin lege
Liliecii din Europa se împuţinează de la an la an, din cauza intervenţiei omului în habitatul lor natural. Ţara noastră este semnatară a acordului privind conservarea liliecilor în Europa, încheiat în 1991, aşadar românii care fac rău acestor fiinţe sunt drastic pedepsiţi.