Main menu

header

de Dana Purgaru

Deşi poate părea ciudat, un şarpe poate fi un animal de casă excelent pentru copiii curajoşi, curioşi şi responsabili. E adevărat însă că nu orice specie este indicată. Şarpele de porumb este un exemplar superb, inofensiv, rezistent şi foarte uşor de crescut.

Imitaţi habitatul natural
Şarpele de porumb este o specie care se pretează la viaţa de apartament, putând fi crescut foarte uşor de începători. El poate fi ţinut într-un terariu/vivariu din sticlă ori din plexiglas (preferabil). Este indicat un spaţiu cât mai mare, de cel puţin un metru. Capacul trebuie să fie bine securizat, pentru a preîntâmpina eventualele evadări. Pentru aşternut evitaţi folosirea ziarelor, deoarece plumbul conţinut de cerneală este dăunător, dar şi nisipul, din cauză că poate fi înghiţit. Nici mocheta ce seamănă cu gazonul nu este potrivită, deoarece conferă spaţiului un aspect artificial şi se murdăreşte repede. Cel mai bun este talaşul special pentru reptile, care se poate cumpăra din comerţ. Acesta se foloseşte într-un strat gros. Decoraţiunile sunt şi ele foarte importante, deoarece acestor târâtoare le place să se ascundă. Adunaţi ramuri groase şi scoarţă cu care imitaţi un copac (vertical sau diagonal), pe care să se urce şi să se încolăcească, şi puneţi pietre mari cu care să alcătuiţi un gen de peşteră, unde să se adăpostească. Cu cât veţi avea mai multe elemente de decor, cu atât şarpele va fi mai fericit, iar aspectul habitatului se va apropia mai mult de natură.

Are nevoie de apă
Temperatura optimă trebuie să fie între 25 şi 28 de grade Celsius. Puneţi un covoraş electric, special pentru reptile, într-o parte a terariului, astfel încât atunci când doreşte să se răcorească, şarpele să se refugieze în cealaltă parte. Ţineţi mereu un termometru înăuntru. De asemenea, aveţi nevoie de un bec special pentru reptile, montat în zona în care se află covoraşul electric.
Amplasaţi o tăviţă cu apă proaspătă pentru băut şi pentru îmbăiat (în perioada năpârlirii şerpii intră în apă mai des, pentru a scăpa uşor de piele).
Şarpele de porumb adult mănâncă o dată pe săptămână. Prada trebuie să fie de maximum 1,5 ori mai mare decât capul reptilei. Majoritatea crescătorilor recomandă şoarecii preomorâţi.

Liber prin casă
Cel mai bun aspect al acestei specii este că poate fi manipulată foarte uşor şi îmblânzită chiar de copii. Este indicat să fie ţinuţi în preajma oamenilor zilnic, pentru a se obişnui. Dacă îl îngrijiţi bine şi îl obişnuiţi cu casa (bine securizată în ceea ce priveşte uşa de la intrare şi geamurile) puteţi să îl lăsaţi liber cât de mult doriţi, chiar şi în timpul unui concediu.