Main menu

header

de Dana Purgaru

La fel ca unii oameni, o parte dintre animale suferă cu inima. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar Salvavet-Ilioara, vă spune când apar acestea şi cum pot fi depistate.

Pot duce la deces
Bolile de inimă la animale apar, în general, la exemplarele în vârstă, dar acest lucru nu este o regulă. Astfel, chiar şi vieţuitoarele tinere pot fi o ţintă a acestora, mai ales dacă au malformaţii ce evoluează încă înainte de fătare. De exemplu, chiar şi parvoviroza canină la vârstele mici poate avea repercusiuni cardiace ce pot duce la deces. „În mare parte, afecţiunile cardiace pot apărea prin mai multe mijloace, prin tulburări vasculare la nivelul vaselor de sânge, la nivelul muşchiului cardiac, la nivelul foiţelor pericardice ce înconjoară cordul, la nivelul reţelei de transmitere a impulsului electric specific sau pot exista combinaţii de factori. În final se poate ajunge la diagnostice de tipul infarctului, pericarditei, miocardozei, blocuri de diferite naturi, cardiomiopatie dilatativă şi altele”, ne-a spus medicul veterinar.

Simptomele nu sunt imposibil de depistat
Din păcate, afecţiunile cardiace la animale pot trece neobservate de stăpâni. Însă, se pot manifesta la un moment dat brusc şi chiar fatal. Totuşi, un proprietar grijuliu ar putea observa câteva semne. Unele dintre acestea ar fi: dispoziţia scăzută la efort, tusea seacă şi repetitivă, mai ales în momentele de agitaţie, respiraţia dificilă, leşinul, cianoza (albăstrirea) limbii. „Este adevărat că multe dintre aceste afecţiuni sunt întâlnite după vârsta de şase-şapte ani, dar există şi afecţiuni, de exemplu parazitare, ce pot duce la complicaţii cardiace la orice vârstă. Mă refer aici la dirofilarioză sau boala «viermele inimii». Metodele de investigaţie sunt ecocardiografia simplă sau Doppler, electrocardiograma, radiografia toracală şi, bineînţeles, experienţa medicului examinator ce va institui şi terapia specifică fiecărei afecţiuni în parte”, a completat specialistul.
S-a observat o incidenţă mai mare a afecţiunilor cardiace la rasele de talie mare, la fel şi la animalele obeze sau cu afecţiuni pulmonare cronice. Printre rasele cele mai afectate se numără: Doberman, Boxer, Ciobăneşti, Dog German sau Caniche.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.